Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland

Say Nothing
Bok av Patrick Radden Keefe
I december 1972 blir den 38-åriga änkan Jean McConville kidnappad i sitt hem i Belfast av ett maskerat gäng, med hennes barn som vittnen. De tio barnen återser henne aldrig och det ouppklarade mordet på Jean McConville blir snart ett av de mest omtalade brotten på Nordirland, ett för alltid öppet sår i den konflikt som brukar kallas "The Troubles". Patrick Radden Keefes "Säg inget" är en andlöst spännande genomgång av konfliktens olika aktörer och turer, och samtidigt en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA. Boken har hyllats som både banbrytande true crime och som mästerlig skildring av en konflikt vars efterverkningar än idag påverkar Europa.
Att inte skvallra var bokstavligen livsviktigt i Belfast, där motsättningarna mellan republikaner och lojalister var stora. Författaren guidar oss genom de senaste 50 åren av IRAs verksamhet, fram till vapenvilan.
Om man undrat över "Saken" eller konflikten, fås många svar, utan onödiga beskrivningar av blodspillan. Boken skulle ha redigerats lite mer. Det blir många omskrivningar och onödiga utseendebeskrivningar för att fylla ut sidorna. Det hade inte skadat med en tidsaxel och kartor över de beskrivna platserna.