Solsken på menyn

Sunshine at the Comfort Food Cafe
Bok av Debbie Johnson
Sommaren är här och på Café Havsbris skiner solen ikapp med gästerna. Och för den rosahåriga servitrisen Willow Longville är det lilla klippfiket lika mycket ett jobb som det är hennes hem. Men lönen är liten, så för att få ihop livet (som även inkluderar en mamma med Alzheimers) jobbar Willow extra som städerska. När hon får uppdraget att städa Briarwood, det gamla huset på kullen som stått tomt i över tio år, vänds hennes liv upp och ner. Hon träffar Tom, en stilig främling, som har en alldeles speciell koppling till huset. De blir snart vänner, och inser även att de har mer gemensamt än vad de först trodde. Men att bli förälskad är verkligen det sista Willow har tid med... Solsken på menyn är den tredje fristående delen i Debbie Johnsons serie om Café Havsbris. 2019 släppte Printz de första två (Kärlek på menyn och Jul på menyn) i snabb följd och böckerna har på kort tid blivit favoriter bland svenska läsare.
6 utgåvor
Välj utgåva
Sunshine at the Comfort Food CaféLjudbok
ISBN: 9780008296605
Solsken på menynSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177712725
Solsken på menynSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177713050
Solsken på menynSvenska - Okänt
ISBN: 9789177712824
Detta är tredje delen, man bör läsa dem i rätt ordning även om de är fristående men personligheterna finns med i samtliga delar. Här träffar vi Willow som inte kommer till Bodbury utan funnits med som tonåring i de tidigare delarna. Tiden flyttar fram lite å vi träffar Willow som ung kvinna med ansvar för sin mamma som drabbats av Alzheimers sjukdom och präglar hela hennes tillvaro. Hon träffat Tom men har hon möjlighet att bli förälskad i honom. Underbara beskrivningar av levnadsöden och bäst av allt det slutar alltid bra.
Willow är 26 år och den enda av de 4 syskonen som finns kvar hemma. De andra är någonstans ute i världen. Vem vet vart de är. Själv är hon bokstavligen fast hemma med deras mamma som har fått alzheimers. Vissa dagar vet hon inte ens vem Willow är. En kväll slogs hon ner med en stekpanna för att mamman trodde att hon var en inbrottstjuv. Men så en dag får Willow uppdraget att städa på Briarwood och där träffar hon den nördige Tom och allt förändras. Boken är en lättsam feelgood även om den belyser ett tungt ämne hur det är att leva med en förälder som har alzheimers. Ämnet behandlas med humor från både mor och dotter och de hittar sina metoder för att få det att fungera så bragder bara går. Små missöden blir det ju såklart ändå.
Det är som att det sprider sig ett solsken i mig när jag läser boken. Debbie Johnson vet precis hur man skriver Feelgood. Dessutom gör hon en sak jag verkligen älskar. Hon skriver en serie utifrån en plats och låter olika personer komma till tals i de olika böckerna. I bakgrunden får personer från andra böcker förbi skymta förbi, både redan skrivna och kommande.

Det är en bok som ger ljus åt det stundande höstmörkret.
Solsken på menyn är tredje delen i feelgoodserien om Café Havsbris. De bör läsas i ordning, i alla fall om man ska få ut mer av alla karaktärerna och bakgrundshistorien. En "ny" huvudperson i varje bok, men alla i gänget kring kaféet förekommer i varandras böcker. Det är en härlig grupp handfasta vänner (olika åldrar och kön och konstellationer) som alltid finns där för varandra genom att stötta och komma på konkreta lösningar.
Denna gång är fokus på en försiktigt spirande kärlek, där ingen av de två vågar bli förälskad egentligen. Och så handlar det mycket och fint beskrivet om huvudpersonens mamma som har alzheimer. Boken slutar med en stor personligt arrangerad fest till en 92-åring.
Solsken på menyn av Debbie Johnson är den tredje boken i serien om Café Havsbris. Precis som i de andra böckerna är det feelgood med svärta i fina miljöer som gäller, med relationer i fokus.

Det är Willow som boken kretsar kring och hennes liv. Mycket handlar om hur hon kämpar med att ta hand om sin mamma som är sjuk i Alzheimers. Starkt och rörande.

Boken rekommenderas varmt, men jag tycker ni ska läsa hela serien från början för att få ut så mycket som möjligt!