Gone, Baby, Gone

Bok av Dennis Lehane
Dorchester i Boston är inget ställe för de oskyldiga, de unga, de försvarslösa eller de renhjärtade. Det är ett område där trasiga familjer, cyniska snutar och utflippade kåkfarare bor. Och där bor en fyraårig flicka tillsammans med sin mamma, en ensamstående, apatisk människospillra. Flickan lämnas en kväll ensam för att mamman ska kunna gå ut och kröka med en väninna. När hon kommer hem många timmar senare är dottern spårlöst försvunnen? När polisen kommer till platsen förstår de snart att mamman ljuger om händelseförloppet för att rädda sitt eget skinn. Men de gör sina undersökeningar och finkammar och undersöker igen. Pressen hänger på med en massiv bevakning. Inget resultat. Då är det dags för privatdeckarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro att kliva in på scenen. Egentligen vill de inte ha hand om fallet, men efter vädjanden från barnets släktingar tar de vid där polisen har misslyckats, drar igång sina efterforskningar och sätter allt på spel - sitt förhållande, sin mentala hälsa, till och med sina liv - för att hitta den saknade flickan. Dennis Lehane lyssnar av livet och rösterna i Bostons tyngsta och hårdaste miljöer. Allt vävs samman i hans oförglömligt starka och stämningsmättade romaner, som gjort honom till ett av de allra hetaste namnen inom den amerikanska spänningslitteraturen i dag.
Handling: Platsen är Boston och startas upp med en kidnappning av en 4-årig flicka, Amanda, som bor hos sin ansvarslösa och missbrukande mamma Helene. I deras närhet finns även Helenes bror Lionel och hans fru Beatrice, en Beatrice som kontaktar privatdetektiverna Kenzie och Gennaro som åtar sig fallet... motvilligt, och de kommer att jobba parallellt med polisen. Denna deckare innehåller förutom kidnappning även gängkriminalitet, knark, prostitution, pedofili, och så ett gäng poliser som återfinns på ibland helt fel sida av lagen.

Det här är fjärde boken om detektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro, och det är en bok man läser för att få en stunds spänning. Trots att bokens innehåll handlar om barn som försvinner, om vuxenvärldens svek, så blir jag aldrig berörd. Två av sex böcker i serien har jag läst och det har varit böcker som har varit ett nöje för stunden, men som försvinner lika snabbt som man slår ihop pärmen efter sista lästa sidan.