Havets stjärna

Star of the Sea
Bok av Joseph O'Connor
Joseph O'Connor, en av Irlands främsta författare, har med denna underhållande, gripande och överraskande roman fått ett stort publikt genombrott. Sedan boken kom ut förra året har 600 000 engelsmän köpt, läst och förtjusts av Havets stjärna. Året är 1847, den stora hungersnöden som decimerade Irlands befolkning med två miljoner människor (döda och utvandrade) är på väg mot sin kulmen. Ombord på fartyget Havets stjärna finns en samling människor som på mystiska sätt är länkade till varandra. Bland andra en avskydd irländsk adelsman, en kåkfarare som ljuger sig fram i livet samt en rättrådig amerikansk journalist som gjort flera misslyckade försök att slå sig på den litterära banan. Och en mördare går lös på båten ... Havets stjärna stävar vidare mot det förlovade landet, men precis som i Mobergs utvandrarepos så dör många av passagerarna av sjukdomar och undernäring på vägen. Och väl framme får de erfara att de är lika lite välkomna i Amerika som i det land de lämnade i desperation."Båtflyktingarna" har lämnat en katastrof för att segla in i en annan. Detta är en roman om en av Europas stora historiska tragedier. Men det är också en roman som underhåller och parodierar, leker med stilar och litterära grepp. Avslöjandena är lika många som de är överraskande, precis som i en roman av Charles Dickens (som för övrigt är en av romanens bipersoner). Tillsammans med Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul utvaldes Havets stjärna till en av förra årets bästa romaner i TV-programmet Richard and Judy Show, vilket ledde till en fullkomligt explosionsartad försäljning. Joseph O'Connor har tidigare kommit ut med två böcker på Norstedts: Cowboys och indier (1992) och Desperados (1996). Han är en av de främsta i den mycket framgångsrika generation prosaister som slog igenom mellan åttio- och nittiotalen, främst genom sina skildringar av det samtida, urbana Irland. Hans krönikor i olika tidskrifter har samlats i två mycket roliga samlingar, och han har också skrivit en underhållande resebok från USA.
Vi befinner oss ombord på Havets Stjärna 1847 på väg från ett Irland svårt drabbat av svält och på väg till New York i ”det förlovade landet”. Drygt 400 personer finns ombord. Det handlar om att överleva och, om man har tur, få en chans till ett bättre liv.
Resan är beräknad att ta ca en månad, det härjar sjukdomar ombord och människor avlider dagligen.
Bland resenärerna hittar vi bl a en amerikansk journalist och aspirerande författare, en illa omtyckt adelsman med hustru, 2 söner och en kammarjungfru, vars make just dränkt sig och deras gemensamma barn, en kirurg, en maharadja, en mördare och en lögnaktig fängelsekund. Vi får deras historier berättade för oss under resans gång och flera av dem har ett gemensamt förflutet som avslöjas en liten bit i taget.
Det här är en fascinerande, skrämmande och trollbindande berättelse. Vi får lära känna flera olika människor och vi får också en inblick i de svåra förhållanden som rådde i mitten av 1800-talet. Snudd på omöjlig att lägga ifrån sig.