Hejdå saker

Goodbye, Things
Bok av Fumio Sasaki
Om du är som jag var - olycklig och konstant jämför dig själv med andra, eller bara tycker att livet suger - då tycker jag att du ska försöka att säga hejdå till några av dina saker. Tokyobon Fumio Sasaki arbetade långa dagar och kopplade av genom att dricka öl, titta på tv och köpa saker. Han gick upp i vikt och var håglös. Till slut tröttnade han på känslan av att livet rann honom genom fingrarna. Samtidigt fick han nys om en rörelse som kallas den nya japanska minimalismen , om hur man blir lycklig med färre saker, och livet förändrades totalt för honom - utifrån och in. Hejdå saker är en revolutionerande handbok för dig som vill förändra ditt sätt att tänka kring dina ägodelar. Den är till för dig som vill rensa ut några få saker, men också för dig som vill förändra din livsstil i grunden. Med självinsikt och humor coachar Sasaki dig genom hela processen. Du får veta hur du praktiskt går tillväga, hur du känslomässigt tar farväl av dina ägodelar och vad du kan vinna genom frigöra dig från tanken att du är vad du äger. FUMIO SASAKI (1979) är redaktionschef på förlaget Wani Books och bor i en 20 kvadratmeter stor lägenhet i Tokyo, inredd med bara en liten trälåda, ett skrivbord och en madrass. Han har aldrig varit lyckligare. Hejdå saker har blivit en bästsäljare i hemlandet och översatts till flera språk.
Jag är väldigt intresserad av minimalism, och jag har redan startat min resa till en minimalistiskt och bättre livsstil, genom att bland annat rensa ut massor av saker från mitt hem. Men, jag är inte klar ännu och jag tror att jag aldrig kommer att bli det heller. Och efter att ha läst denna bok, tänkte jag och lärde mig massor av saker. Nuförtiden tänker jag alltid efter innan jag handlar någonting nytt. Vill jag verkligen ha detta och behöver jag det verkligen?

Kanske även är värt att nämna att jag läste denna som en e-bok. Och tråkigt nog, gick jag tydligen miste om bilderna i boken på grund av detta.
Gillade dock detta citat ganska mycket: ”The book also makes the point that by placing less value on things and by becoming less attached and involved with those things, we may become more involved with the people in our lives." Så sant så sant. Men detta gäller ju även oss själva. Till exempel nämner Fumio Sasaki yoga och meditation, vilket också är något som många minimalister utövar. Han pratar helt enkelt inte enbart om saker, utan om ens livsstil, och det tycker jag är extremt viktigt.

Då jag är en person som har ett rätt så stort intresse inom minimalism så tyckte jag att boken var väldigt lättläst. Men för en icke minimalist så funkar det ändå för Sasaki förklarar minimalism så himla bra. Han pratar om det på ett enkelt sätt och jag gillar speciellt kapitel två där han också tar upp maximalism.

Tyvärr, så tycker jag att det är lite för mycket repetition. Ibland pratar också Sasaki väldigt mycket om sig själv och om hans väg till minimalism, även om detta är bra så blir det ibland för mycket. Sasaki är också väldigt duktig på att förklara situationer, framförallt om hur det är att leva och vara en minimalist i Japan. Eftersom att jag är svensk och inte är jättekunnig om Japan så blir det ibland svårt för mig att sätta mig in i situationer som de han förklarar, eftersom att vi lever lite annorlunda här i Sverige jämfört med Japan. Jag gillar dock att han är ett Steve Jobs och Apple fan, för det är jag också.

Slutligen kan jag säga att det var en helt okej, väldigt lättläst bok. Helt enkelt den perfekta boken för mig som precis börjat läsa igen. Och ja, en väldigt bra bok om man vill förstå minimalism lite bättre.
Jag är en anhängare av Marie Kondos böcker om att rensa ut och städa. Och Fumio är också lite influerad av Marie kondo. Men han tycker att ALLT som inte är absolut nödvändigt bör rensas ut.

Därför blev jag nyfiken på denna bok som går steget längre så att säga. Det fanns flera saker som jag tyckte var tankeväckande.

Att våra saker tar upp plats, så det är väldigt viktigt att vi inte låter våra hem vara förråd i onödan. Tex så behöver vi inte ha stora lager av förbrukningsartiklar, utan se butiker och verksamheter som vårt förråd. Att betala hyra för en stor lägenhet bara för att vi vill kunna förvara sådant som vi kan lätt köpa, hyra eller låna vid behov är onödigt.

En annan fördel med att bli av med saker är att vi får mindre distraktioner och "dåliga samveten" eftersom allt vi äger kräver omtanke, och skötsel eller upptar tankeverksamhet som projekt man tänkt sig göra. Författaren tog upp gitarren som står där i hörnet men man inte lär sig spela på ändå. Och jag har två gitarrer som jag sporadiskt försöker lära mig ackord på ibland. Men de ger mig ju lite dåligt samvete ibland där de står och väntar. Att rensa bort alla oavslutade projekt ger sinnesfrid.

Sen tyckte författaren att även saker man gillar (som "spark joy") skall man försöka rensa bort, eftersom det är vanligt att man har dem för att verka viktig, för att imponera på andra. Eller för att man tänker att de kan vara bra att ha. Här insåg jag att jag hade en mängd utlästa scifi-/fantasyböcker som jag visserligen tyckte om, men som jag ändå inte kommer läsa igen, och som eftersom de är på engelska är svåra att ge bort.

Det kostar pengar & tid att ha många saker, inte bara i inköp, utan i att tvätta, vårda, laga, underhålla. Att göra sig av med saker, även om de ibland gör livet bekvämare, kan frigöra pengar och tid som kan läggas på sådant som ger mer lycka, relationer är mycket viktigare än saker påpekar Fumio och det har han mer tid till nu.

Och den sista insikten. Allt du har och äger just nu är sådant du valt och en gång i tiden ville ha. Något som du blev glad av att köpa eller få. Oavsett hur tråkig din klädgarderob ser ut, hur vanlig din kopp är, eller hur mycket din cykel gnisslar så en gång i tiden så blev du sjukt nöjd av den prylen. Att påminna sig om detta oftare är ett sätt att väcka tacksamhet över det vi faktiskt har istället för att söka nya prylar som tyvärr ger kortvarig lycka.

En lättläst, trevlig bok för dig som funderar på att rensa i livet och vill följa med på en minimalists resa mot en enklare tillvaro.