The Broken Earth, #2

Obeliskporten

The Obelisk Gate
Bok av N. K. Jemisin
I den här spännande fantasyboken som även är andra delen i en trilogi, färdas nu flickan Nassun tillsammans med sin far söderut mot Funna Månen. Nassun som tillhör en grupp människor som står utanför orogenerna. De är utstötta ur samhället och även förslavade. Samtidigt är de oumbärliga för skyddande av mänskligheten. För det är bara de som kan motverka och påverka de seismiska krafterna som utgör fara för dess överlevnad.
9 utgåvor
Välj utgåva
The Obelisk GateEngelska - Pocket
ISBN: 9780316229265
El Portal De Los Obeliscos / The Obelisk GateSpanska - Pocket
ISBN: 9788466662673
Obelisk Gate
ISBN: 9780316229289
ObeliskportenSvenska - Pocket
ISBN: 9789113094250
ObeliskportenSvenska - E-bok
ISBN: 9789113094298
ObeliskportenSvenska - Pocket
ISBN: 9789113100487
ObeliskportenSvenska - Okänt
ISBN: 9789113094304
Obeliskporten är andra delen i serien Den söndrade jorden, som börjas med Den femte årstiden. I Den femte årstiden får vi följa tre perspektiv i en värld som kantas av årstider som håller på att förgöra jorden. I den världen finns orogener, personer som kan frammanna magi ur jordens krafter, men de är utstötta och ingen vill ha med dem och göra. En mamma letar sin dotter, en kvinna försöker finna sin orogeni och förstå och ett barn vill bara passa in någonstans.

Jag läste första delen, Den femte årstiden, för ungefär ett år sedan. Jag föll pladask - för skrivsättet, berättartekniken, twisten, magin, världen och karaktärerna. Även om jag älskade den första tog det lång tid för mig att påbörja nästa (ja, nästan ett helt år), och jag vet egentligen inte varför. Visserligen hade jag hört mycket om att den andra delen är mycket segare, vilket jag kan hålla med om, men den är ju ändå helt fantastisk.

Miljöbeskrivningarna och den värld som N K Jemisin har byggt upp är helt makalös. Och sedan att i den världen implementera ett sådant konstigt, men ändå så logiskt magisystem är så jävla magiskt. Sedan att också krydda de med karaktärer som har sina mål, sina visioner och sin bakgrund gör det bara helt fenomenalt. Precis som jag skrev tidigare är den här boken långsammare och man märker att det är mittenboken i serien. Det är mycket utveckling, förståelse av världen och magin samt att man ska lära känna karaktärerna lite bättre, förstå politiken och relationerna emellan. N K Jemisin jobbar hela tiden med olika etniciteter, läggningar, hudfärger och allt där emellan. Det är så mycket mångfald i dessa böcker!

Jag hade önskat ett lite snabbare tempo, lite mer händelser som gör det mindre än känslan av att det bara är en mittenbok och uppbyggnad till något helt makalöst. Men den här är snäppet nedanför helt fantastisk. Och har du inte läst den här serien ännu - gör det! Det är nästan så jag måste påbörja del tre på en gång.

Rekommenderar till dig som gillar: sci-fi blandat med fantasy, välutvecklade karaktärer, invecklat och logiskt magisystem i en fallen värld och långsam men beroendeframkallande handling.