Hjältens handbok om dödliga drakar

How to Train Your Dragon, #6
A Hero's Guide to Deadly Dragons
Cressida Cowell
I Hjältens handbok om dödliga drakar berättar Hicke Hiskelig Halvulk III en historia om hur man inte bör fira sin födelsedag. Hicke, hans trogna följeslagare Fiskfot, Kamikatzi och Tandlöse reser till Knölö folk och fäbibliotek där de stiftar bekantskap med den bindgalne bokbusen, borrardrakar och Tvärgiftiga häxametersorkar. Boken innehåller också ett drakiskt lexikon för den språkintresserade.
Det här är boken för dig som älskar drakar, spänning, bibliotek och inte minst att lära dig nya språk. Hicke reser till Knölö folk och fäbibliotek och stiftar bekantskap med både borrardrakar och den mycket bindgalne bokbusen. För den vetgirige innehåller boken också ett drakiskt lexikon och ett antal sidor drakfakta.

Hicke Hiskelig Halvulks memoarer handlar denna gång om hur man inte ska fira sin födelsedag. Uppdraget är att stjäla en bok från den Barbariska Övärldens mest bevakade byggnad. Eftersom att böcker under denna tidsperiod ansågs ha en farlig inverkan på vikingarna i den Barbariska Övärlden var det strängt förbjudet att läsa böcker, skriva böcker men framför allt att besöka biblioteket på Knölö. Det krävdes en speciellt inbjudan för att få tillåtelse att besöka biblioteket och om du inte hade en sådan inbjudan stod du öga mot öga med en fasansfull bibliotekarie som tog sitt arbete på största allvar. Hicke, Fiskfot och Kamikatzi lyckas smyga sig in i vikingarnas förbjudna bibliotek på Knölö med hjälp av Mördar-Magnus den maniskes speciella drake.

Läsaren får med skräckblandad spänning följa Hicke, Kamikatzi, Fiskfot och deras drakar när de förvirrat letar sig genom Knölö Folk och Fäbibliotekets labyrint med Borrardrakar hack i häl. Den fasansfulla och bindgalna bibliotekarien har en klar fördel av att känna till bibliotekets alla vrår och skrymslen. För att ha en chans att överleva det här biblioteksbesöket måste Hicke och hans vänner vara modiga, listiga och väldigt, väldigt tysta.

Hemma på Dräggö funderar de håriga huliganernas hövding, Tryggvold den väldige o hör hans namn och darra, voj voj tillsammans med Brutalbystade Berta på hur de kan komma sig att deras barn och deras tanige vän med fiskansiktet har gått upp i rök.