Deep Work : hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld - strategier för kontroll, mindre stress och digital minimalism

Bok av Cal Newport
"Inspirerande och högst användbar handbok", Jan Gradvall, DI Weekend. "En övertygande plädering för den intensiva koncentrationen med exempel på metoder som man kan sätta i gång med direkt", Adam M Grant, författare till Originals och Ge och ta.   En av de viktigaste förmågorna är på väg att försvinna. Men här är lösningen. Djupjobb innebär att arbeta med mentalt krävande uppgifter utan att tappa koncentrationen. Många människor i dag har helt förlorat sin tillgång till detta fokuserade tillstånd kunskapsarbetare och andra kreativa personer ägnar i stället dagarna åt att sitta i öppna kontorslandskap och huka under korselden av mejl och notiser från sociala medier utan att ens förstå att man kan jobba på ett vettigare sätt. Cal Newport, professor i datavetenskap på ansedda Georgetown University, visar hur du kan bli bättre på ditt jobb, hur du hinner med mer arbete på kortare tid och hur tillfredsställande det är att behärska någonting fullt ut. Konsten att djupjobba är en superkraft i vår alltmer konkurrensutsatta ekonomi. Deep work : Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld är en blandning av kulturkritik och enkla praktiska råd för den som söker vägledning i en fragmentiserad och distraherande värld. Här ges verktygen för att återigen kunna gå på djupet och en grundkurs i den produktiva digitala minimalism som Newport blivit den mest kände förespråkaren för.  
Cal Newports bok gav mig samma injektion av hyperoptimism som första gången jag läste Tim Ferriss, men min nya guru är, som tur är, lite mer realistisk och lite mindre nykolonialistisk.

När jag läste introduktionen och första delen där författaren pläderar för så kallat djuparbete gjorde jag allt författaren ville övertyga mig att sluta med, framför allt avbröt jag läsningen konstant för att googla. Allt ifrån hashtaggen #JonathanFranzenHates till att kontrollera huruvida Malcolm Gladwell fortfarande inte hade twitter (Spoiler alert: det har han). Problemet var att Newport hade så mycket intressant att säga och att halva ens hjärna har en direktlänk till google via telefonen.

Mycket av "Deep work" är sunt förnuft, sånt som man redan visste. Men det betyder inte att man helt internaliserat kunskapen. Den här boken hjälper en att komma dit, och ger läsaren massvis med nya lärdomar på köpet. Del två av boken, den längsta delen, består av Newports fyra steg för att förbättra förmågan till djuparbete. Varje steg innehåller flertalet tips, som att "packa ner" sina sociala mediekanaler i 30 dagar utan att berätta för någon, att memorera en kortlek, att planera surftid istället för att planera surffri tid m.m. Jag har redan börjat använda mina promenader mer effektivt med hjälp av hans förslag på "produktiva meditationer".