The Undercover Economist

Bok av Tim Harford
Undercover Economist av Tim Harford fungerar som en introduktion till ett antal av ekonomins grundläggande koncept. Komplicerade idéer förklaras med exempel som är vardagliga och enkla att förstå. Det här är den typ av bok som gör att du kommer att känna att världen är enklare att förstå efter att du läst den.
The Undercover Economist är en typisk "flygplatspocket", den där typen av bok som man köper för att ha någonting att läsa när man ska resa någonstans. Efter att ha läst den här boken kommer du veta hur mycket kaffekedjor som Starbucks tjänar på sitt kaffe. Du kommer också känna till varför kaffekedjor är så dominerande i stadsbilden, ligger det inte ett kaffeställe vid varje gathörn? Det kan upplevas så, och i Undercover Economist får du svar på varför.

De flesta koncepten och idéerna som introduceras i boken skildras objektivt och sakligt. Med det sagt är Harford i sanning en ekonom. Det innebär att han ibland slätar över ekonomiska orättvisor lite väl lättvindigt. Han går till exempel igenom många skäl till varför världens fattigaste länder är fattiga utan att riktigt ifrågasätta varför det förhåller sig så - mer än att förklara det enligt strikt mekanisk ekonomi. Ekonomer kan ofta framstå som att de ser på värden genom relativt känslofattiga glasögon, och det stämmer in också här.

Oavsett bokens eventuella tillkortakommanden så är det en av de bättre grundkurserna i ekonomi man kan ta del av och samtidigt vara väl underhållande. Världen framstår som lite mer okomplicerad efter att man har läst den här boken.