Never Let Me Go

Bok av Kazuo Ishiguro
Bleknande berg är författarens debutbok. Den skildrar det förflutnas närvaro i nuet. Boken handlar om en gammal japansk kvinna vid namn Etsuko. Hon lever ett stillsamt och ensamt liv i England. Hennes dotter gick nyligen bort och hon sörjer henne. Sorgen framkallar minnen från det förflutna och hon tänker tillbaka till livet i Nagasaki efter kriget. Det är svårt att återskapa minnen, men det är inte omöjligt.
En helt fantastisk roman som är en dystopi. Den är inte den vanliga dystopin med ett förstört samhälle som man ser i filmer utan den handlar om barn på ett barnhem och varför dessa barnen överhuvudtaget är där. En av mina favoritböcker!
Rekommenderas för den som gillar dystopier
Fängslande skildring av kloning/människoindustri ur ett inifrånperspektiv. Målande språk och karaktärer som en inser att en börjar bry sig om.
Kathy är en vårdare som berättar om sin barndom på ett internat. Det är egentligen svårt att säga mycket mer än så om handlingen utan att avslöja för mycket.

Allt är inte som det ska på skolan och bit för bit får vi veta vad som är fel. Det är någonting större än bara vanliga konflikter barn emellan. Ishiguro håller spänningen uppe och jag hade svårt att lägga ifrån mig boken.

Boken tar upp stora frågor som hur mycket ett liv är värt. Hur långt är vi villiga att gå för att rädda ett liv?

Läs den!
Boken är skriven av 2017 års nobelpristagare i litteratur. Handlingen utspelar sig huvudsakligen på ett internat för barn och ungdomar. Internatet bedrivs långt ifrån stadens puls och bakom grindar som ingen får passera utan tillåtelse. De som lämnar internatet syns dock aldrig komma åter och eleverna på skolan får aldrig träffa några andra människor än de som jobbar där. Varför? Huvudkaraktärerna får veta att deras välbefinnande och hälsa är av största vikt både för dem själva och samhället i stort. Men, med tiden så börjar en mindre behaglig sanning komma upp till ytan, en som får läsaren att inte kunna sluta läsa.

"Never let me go" är oerhört fängslande, spännande och på många sätt obehaglig med tanke på att händelseutvecklingen faktiskt skulle kunna vara tagen från verkligheten. Att lägga ifrån sig denna bok är svårt då språket både är målande och beskrivande. Man förflyttas till internatet och alla de miljöer som utgör scener för det som sker. Det är lätt att sätta sig in i karaktärernas känslor, vilket inte alltid är behagligt men ack så tänkvärt. Detta är en bok som inte lämnar någon oberörd.

Att finna något som var mindre bra med "Never let me go" är svårt, men vissa personers agerande kan nog upplevas så förvånande att det blir provocerande att inte riktigt förstå deras tankebanor och varför de gör som de gör. Jag hade velat haft fler svar på mina funderingar, men det kanske var författarens mening, d.v.s. att läsaren skulle läsa sista sidan och med visst obehag ställa sig frågor om människans natur.

Denna bok kan rekommenderas till ung som gammal. Den som gillar att läsa en riktigt bra, tänkvärd och fängslande roman kommer inte att bli besviken. Boken lämnar en med frågor man aldrig trodde att man skulle ställa sig.