Stone Cradle

Bok av Louise Doughty
3 utgåvor
Välj utgåva
Stone CradleEngelska - E-bok
ISBN: 9780571315833
Stone CradleEngelska - Pocket
ISBN: 9781471137570
Betyg 4
Louise Doughty är författaren till Apple Tree Yard (Kvinna inför rätta). Stone Cradle, som jag inte sett översatt till svenska, är berättelsen om två starka kvinnor i samma familj, men med helt olika bakgrund.
Vi får möta Clementina, från början en ung romsk kvinna som blir gravid och föder sonen Elijah på en gravsten på en kyrkogård – ”the Stone Cradle”. Elijah växer upp, träffar Rose, en icke-romsk kvinna, som rymmer hemifrån för att leva med Elijah.
Clementina och Rose har otroligt svårt för varandra och deras skillnader och ständiga gräl gör att Elijah slits mellan lojaliteten mot sin mor och kärleken till sin hustru.
Elijah och Rose får flera barn och så blir Rose sjuk…. En sorgsen och samtidigt vacker berättelse. Vi får inblick i hur svårt det är att överleva som romer, eller ”travellers” som de kallar sig själva, i början på 1900-talet med hunger, regn och kyla, fördomar och svårigheterna att smälta in. Vi får också uppleva svårigheterna med ett ”blandäktenskap” vid den här tiden.
Louise Doughty får dig att dras in i känslorna hos personerna i boken och det är väldigt svårt att lägga ifrån sig boken. En favoritbok.