Det var vi

What We Owe
Bok av Golnaz Hashemzadeh Bonde
Nahid är 21 år när hon lämnar Iran med sin man Masood och den nyfödda dottern. Hon flyr för sitt barns skull. Och lämnar allt. I dödens väntrum 30 år senare är Nahid arg på livet, på sjukdomen och på alla som står henne nära. Brutalt ärligt berättar hon om flykt och skuld, om moderskärlek och om drömmar för en kommande generation. "Det var vi" är en roman som vibrerar av både sorg och livsglädje, ett känslomässigt knytnävsslag som angår oss alla.
Nahid får beskedet om att hon har fått cancer. Den har spridit sig och det är oklart hur länge hon har kvar. Den här Nahid är arg, hon är frustrerad och trött på livet. Det är inte samma Nahid som vi får lära känna genom hennes tillbakablickar från livet i Iran. Den gamla Nahid var livfull, hon var glad och rebellisk. Den gamla Nahid var kär i den vackra killen Masood som vid den tiden aldrig hade tänkt tanken att någonsin lyfta ett finger för att skada Nahid. Men saker och ting förändras och detsamma gäller läget i Iran. Det blir alltmer oroligt och farligt att stanna kvar och därmed bestämmer de sig att fly till Sverige med lånade pengar.

Det är en känslomässig roman som översvämmas av sorg, ånger men även livsglädje och kärlek. Det är på samma gång en flyktingshistoria och en kärlekshistoria.

En helt otrolig roman som tar läsaren in i en känslomässig berg och dalbana. Ett litterärt mästerverk. En sån otrolig berättelse som får en att gråta floder.