Vännen

The Friend
Bok av Sigrid Nunez
När en kvinna oväntat mister sin vän och mentor får hon istället mot sin vilja ansvar för hunden han lämnat efter sig. Sorgen förstärks av att hunden, en enorm grand danois som älskade sin husse, också sörjer djupt, och att hon nu hotas av vräkning eftersom hundar inte är tillåtna i det hus i New York där hon bor. Allt eftersom dagarna går blir kvinnan alltmer besatt av att sköta om hunden. Hon vägrar lämna dess sida, fast besluten om att läsa dess tankar och tränga in i dess hjärta. Människor runt dem börjar bli oroliga och dag för dag rämnar tillvaron alltmer. Men hur mörkt det än ser ut nu, kan saker och ting förändras ... Vännen är en kritikerrosad romanpärla om livets stora frågor, skriven på ett lysande språk och med oemotståndlig mörk humor. "Skildringen är stillsam och vacker med en varm, lågmäld humor som en positiv motpol till sorgen." - MARIANNE BERGLUND, BTJ "Vacker ... full av insikter om kärlek, död, konst och sorg." - WALL STREET JOURNAL "Ironisk, charmerande och full av anspelningar ..." - NEW YORK TIMES "En berättelse om kärlek, om mani, och om att läka." - VANITY FAIR "En inträngande och djupt rörande betraktelse av förlust, tröst, minnen ... Nunez skriver med en svidande syrlig skärpa och intelligens." - NPR "Stillsamt briljant och mörkt humoristisk ... Den tar andan ur läsaren, både med sin smärta och sin skönhet." - KIRKUS *** SIGRID NUNEZ har skrivit åtta uppmärksammade romaner som översatts till fler än 20 språk och belönats med en rad prestigefulla utmärkelser, bland annat en Whiting Writers Award, Rome Prize in Literature och Berlin Prize Fellowship. Vännen belönades med National Book Award 2018 och blev hennes stora genombrott. Nunez har bland annat undervisat i skrivande vid Columbia, Princeton, Boston University och flera andra universitet. Hon bor i New York.
När jag fick den här boken så blev jag väldigt glad, när jag läste baksidestexten så tänkte jag en fin, mysig bok med en ton av sorg och allvar. Enligt bokens baksidestext så handlar boken om en kvinna som förlorar en nära vän och han har en hund - en stor Grand danois. Ingen vill eller kan ta sig an denna stora hund, men kvinnan tar motstridigt hand om Apollo som hunden heter, trots att hon inte vill och hotas av vräkning då det inte är tillåtet med hundar i bostadshuset hon bor i. Allt eftersom tiden går blir hon mer och mer förtjust i hunden och vill inte lämna ifrån sig den.

Boken är välskriven med ett bra språk men enlig mig så saknar den ett driv framåt och den känns väldigt seg och kommer liksom aldrig igång. Tyvärr får jag ingen känsla för boken och dess karaktärer. Och det som jag trodde att jag skulle få läsa om i boken enligt baksidestexten, ja där kände jag mig lite lurad på konfekten. Jag hade förväntat mig att få läsa om kvinnan och hunden och hur deras relation utvecklades men jag tror att det kanske bara skrevs 10% av det i boken. Jag tyckte att det lades alldeles för mycket fokus på hennes avlidna vän hur han levde innan och vilka reaktioner han hade med kvinnor och annat som jag inte tyckte hörde till bokens story. Men jag kan ha uppfattat hela boken budskap fel men det var så här jag kände.