Killing Pablo Escobar : jakten på världens mäktigaste brottsling

Bok av Mark Bowden
Killing Pablo Escobar : jakten på världens mäktigaste brottsling av författaren och journalisten Mark Bowden är en sann historia om en av världens mest kända knarkbrottslingar - colombianska Pablo Escobar. Boken bygger på många intervjuer med tjänstemän, agenter och soldater som var med under den amerikanska operationen för att förstöra Pablo Escobars Medellínkartell.
16 utgåvor
Välj utgåva
Killing PabloEngelska - Pocket
ISBN: 9781786490711
Killing PabloEngelska - Pocket
ISBN: 9780857891495
Killing PabloEngelska - Pocket
ISBN: 9780802123787
Killing PabloEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780743518819
Killing PabloEngelska - E-bok
ISBN: 9781848872677
Killing Pablo - Mark BowdenEngelska - Okänt
ISBN: 9781903809273
Killing Pablo - Mark BowdenEngelska - Pocket
ISBN: 9781843546511
Killing pablo
ISBN: 9780802197573
En bok skriven som dokumentär. Lite trögläst men mycket detaljerat beskriven om kungen av knark. Det märks att det gjorts efterforskningar så man uppfattar att det inte är påhittad historia.
Lite mystik och deckaraktig kan man tycka emellanåt, men inte med samma spänning som en deckare där man inte vet slutet. Här vet man slutet innan man börjar läsa.
Läsvärd? Ja det tycker jag.
Killing Pablo Escobar : jakten på världens mäktigaste brottsling av författaren Mark Bowden är en sann historia, men känns som en välkomponerad fiktiv roman. Boken är intensiv och full av detaljer om den ökände knarkungen Pablo Escobar. Det är en otrolig berättelse som tar med läsaren in i den fascinerande världen på 80- och 90-talet där Colombias drogkarteller styr ett helt land. En mycket välskriven bok som inte går att lägga ifrån sig.

Det flesta känner till Pablo Escobar som den mäktiga ledaren för en av de största drogkartellerna i Colombia - Medellínkartellen. Däremot är det desto färre som känner till strukturerna för hur affärsverksamheten skedde och de andra nyckelpersonerna som var involverade i droghandeln. För att producera och transportera droger av den volym som Medellínkartellen gjorde krävdes det ett extremt utstuderat nätverk och många personer involverade, inklusive poliser och politiker.

Pablo Escobar hade en enorm makt i Colombia och satte skräck i hela landet. Antingen arbetade man för honom eller så riskerade man sitt liv. Hans kokainimperium växte sig allt större tack vare den stora efterfrågan i USA. Det enda sättet att förhindra utvecklingen och få ett slut på kartellen var att döda Escobar. USA tar upp kampen mot drogerna och denna bok skildrar i första hand den 16 månader långa amerikanska operationen som ämnade att spränga Medellínkartellen.

Författaren och journalisten Mark Bowden återger en mycket intensiv berättelse om hur de amerikanska tjänstemännen arbetade. Han har intervjuat många tjänstemän, soldater, agenter och politiker för att kunna återge historien på ett sätt som ingen annan tidigare kunnat göra. Han delar även med sig av information from topphemliga dokument och Escobars telefonsamtal. Boken kan anses vara något vinklad eftersom den belyser situationen från USA:s perspektiv. Bland annat får Colombias politiker utstå en del kritik för att de inte var villiga att samarbeta för att ta itu med problemet.

Boken är dock en riktigt spännande berättelse och ett utmärkt exempel på hur undersökande journalistik ska bedrivas. Författaren har gjort en gedigen research, vilket ger en djup inblick i hur Pablo Escobars imperium byggdes upp och förstördes. Den är mycket bra skriven och fängslar läsaren. Alla som gillar spänning, exempelvis kriminalromaner, måste läsa denna sanna historia.