Tobaksvägen

Tobacco Road
Bok av Erskine Caldwell
Följ familjen Lesters i södra USA som under 1930-talets depression försöker hanka sig fram och tjäna sitt uppehälle på alla sätt och vis. Deras lyckliga, tidigare försörjning som jordbrukare går mot sitt slut och snart börjar de frukta för att hamna längst ner på stegen utan värde eller förmåga att ta sig upp igen. En omdiskuterad bok som även blev musikal på Broadway.
12 utgåvor
Välj utgåva
TobaksvägenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789174862829
Tobacco RoadOkänt
ISBN: 9781453216958
Tobacco RoadEngelska - Pocket
ISBN: 9780820316611
Tobacco RoadEngelska - Pocket
ISBN: 9788087888902
TobaksvägenSvenska - Pocket
ISBN: 9789174481846
Tre män och BarbaraInbunden
ISBN: 9789919464875
Tobacco RoadEngelska - Pocket
ISBN: 9781365938115
Tobacco RoadEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781481547116
Tobacco RoadEngelska - Pocket
ISBN: 9784871876223
Boken handlar om tragiska livsöden i den amerikanska södern i början av 1900-talet. Fokus ligger på den fattiga, vita underklassen som i princip inte står högre i status än de svarta nederst på samhällets trappstege.

Karaktärer
Berättelsen rör sig i huvudsak runt familjen Lester, där pappa Jeeter, en vit urfattig arrendator, kämpar för att få något jobb alls. Ofta sitter han bara hemma, försöker odla lite i den torra jorden men lyckas inte speciellt bra. Hans fru Ada har nästan aldrig pratat, inte förrän svälten gjorde att hon började beklaga sig. Familjen har enbart de yngsta barnen boende hemma när boken börjar men Jeeter själv säger att han är pappa till åtta barn inom äktenskapet och minst lika många "på bygden". Bilden som målas upp är, förutom fattigdomen, hur otroligt outbildade personerna är, hur hungern styr dem, hur lite de kan ta hand om sig själva eller förändra det som är.

Tema
Bokens budskap är att beskriva den eländiga verkligheten för dessa fattiga människor utan utbildning och utan några stora möjligheter att förändra sina liv. Jeeter är fast på sin arrenderade lilla jordplätt och kan inte tänka sig att flytta därifrån trots att familjen blir allt fattigare i takt med att bomullsindustrin förändras. Han och hans vänner behövs inte längre och ingen är skyldig att hjälpa dem. När barnen flyttar för att ta arbete inom industrin eller på någon annan ort, förstår han dem inte.

Symbolik
Jeeters gamla bil som knappt fungerar längre, blir en tydlig symbol för frihet men också för det motsatta. Han vågar inte ge sig av någonstans och lämna den mark där han alltid levt, men han pratar ständigt om att ta bilen och åka iväg, men det är bara prat. Samtidigt kan man se hans gamla, fallfärdiga bil som en symbol för det gamla, kontra det allt snabbare utvecklade industrisamhället, där sådana som Jeeter inte har någon naturlig plats.

Genre och stil
Boken är lättläst och känns förvånande modern trots att den är skriven 1932. Författaren har valt att återge situationen i samhället på ett realistiskt sätt och använder familjen Lester som ett verktyg för att kunna göra det. Verkligheten kommer nära inpå när man ingående får läsa om hur några uthungrade människor slåss om en säck med rovor. Samtidigt är boken ganska rolig och vissa situationer blir så dråpliga att man nästan skrattar, om det inte samtidigt vore så eländigt.

För vem?
Alla som är intresserade av USA:s historia, samhällets hantering av de svagaste eller av knepiga relationer kan läsa boken.