Mumintrollen

Vem ska trösta knyttet?

Who Will Comfort Toffle?
Bok av Tove Jansson
Sagan om det rädda knyttet som hittar tröst på en strand är skriven för barn, men passar förstås vuxna också. Berättelsen handlar om hur någon kan sluta vara rädd, hur självförtroende finns om du letar efter det och att du alltid är starkare än du tror. Det finns alltid ett skrutt som måste tröstas.
Sorgligt spännande och välskriven berättelse med enkla fina bilder. EM bok som är fin och läsvärd men inte en bok som barnet vill höra om och om igen. Tänkvärd och emotionell bok för barn och pedagogisk.
Den här fantastiska bilderboken gavs ut redan 1960 och den har förundrat många barn och vuxna sedan dess.

Berättelsen handlar om ett knytt. Ett knytt är en ganska liten varelse som ofta lever ensam. I berättelsens början får läsaren möta knyttet en kväll när knyttet inte kan sova på grund av sin rädsla. Knyttet är rädd för hemulerna som klampar förbi och för Morran som bor i bergen. En natt blir knyttet så rädd att det springer hemifrån. På vägen möter knyttet filifjonkor, hemuler, hattifnattar och homsor, men knyttet är alldeles för blyg för att våga stanna och säga hej. Rätt som det var har knyttet varit på väg hela dagen och det blir natt igen. Knyttet sätter sig då på en strand och där bland de vackra stenarna och snäckorna hittar knyttet tröst en stund.

I vattnet ser knyttet något som blänker. Det är en glasflaska med flaskpost i. När knyttet läser vad som står i flaskposten så inser knyttet att det finns fler som behöver tröstas. Flaskposten är nämligen skriven av en skrutt som är ännu räddare än vad knyttet är. Då inser knyttet att det inte går att vara rädd längre.

Det sägs att berättelsen om knyttet delvis är baserad på ett brev som författaren fick av en ensam kille som berättade att han inte hade några vänner. Brevet var undertecknat av Knyttet. Det är svårt att inte ta åt sig berättelsen om knyttet både som barn och vuxen. Världen hade i allra högsta grad blivit en bättre plats om vi tröstade varandra mer.