… får leken tåla

Liar Liar
Bok av M. J. Arlidge
Mitt i natten lyses stadshimlen upp av skenet från tre stora eldsvådor. Det är mer än bara ett tragiskt sammanträffande. För kriminalkommissarie Helen Grace visar sig en ondska hon aldrig tidigare sett maken till. Bränderna kräver flera människoliv, och det framgår snart att de är noggrant planerade och iscensatta. Men utredningen hinner knappt börja förrän nya lågor slickar stadens byggnader och fler får sätta livet till. Pressen på Helen blir stor när allmänheten kräver att hon och hennes team ska hitta den skyldige och få ett slut på de fruktansvärda mordbränderna. Och som om det inte vore nog måste hon också hantera sina överordnade och säkerställa att den ambitiösa reportern Emilia Garanita inte stjälper polisens arbete. Utredningen blir till en krutdurk. Frågan är hur Helen ska orka stå emot sina egna demoner och kunna koncentrera sig på att hitta och oskadliggöra mordbrännaren. ... får leken tåla är den fjärde, fristående boken om kriminalkommissarie Helen Grace. Serien har sålts till ett tjugotal länder och legat på många topplistor världen över. "M.J. Arlidge driver handlingen framåt i ett högt tempo redan från den första sidan och håller skickligt spänningen vid liv. Metodiskt mejslar han fram en väl uppbyggd historia och när han dessutom lyckas sy ihop slutet på ett raffinerat sätt sätter han punkt för en mycket spännande och läsvärd bok." Johan Espefält, Skaraborgs Allehanda, om Ole dole
Helen Grace-serien av M.J. Arlidge är riktigt bra. Den fjärde delen har i serien har titeln …får leken tåla och den här gången handlar det om mordbränder. Flera människor stryker med i bränderna, bränder som verkar vara väldigt noggrant planerade. Polisen Helen Grace jobbar med utredningen – och måste samtidigt jobba lite i motvind med den envisa och för all del ambitiösa reportern Emilia Garanita och sina chefer.

Som i resten av böckerna i serien är vare sig personbeskrivningarna eller miljöskildringarna särskilt ingående. Det räcker med några korta, grovhuggna drag – så fattar läsaren galoppen. Här är skeendet det viktiga. Historien springer snabbt framåt, lika snabbt som eldslågor kan sluka det som kommer i deras väg. Många kapitel är inte bara korta utan mycket korta.

Det finns många sjuka människor i såväl verkligheten som i fiktionen. I den här boken skildras påhittade galningar. Slutet överraskar och jag kan varken lista ut den skyldiges identitet eller hur boken avslutas. Sånt blir det plus för. Det är riktigt spännande. Jag läste nästan halva del fyra genast och del fem är redan inköpt.

Mitt omdöme blir det högsta.