Om alla katter i världen försvann

If Cats Disappeared From The World
Bok av Genki Kawamura
Vår berättares dagar är räknade. Han lever ensam med sin katt, har ingen kontakt med sin familj och var helt oförberedd på doktorns diagnos - han har bara har ett par månader kvar att leva. Men, innan han hunnit börja bocka av sin bucketlist dyker djävulen upp med ett erbjudande: i utbyte mot att en av alla saker i världen försvinner får han en extra dag att leva. Det är början på en bisarr vecka ... Hur bedömer man vad som gör livet värt att leva? Hur väljer man vad, av det man verkligen uppskattar, man kan klara sig utan? I förhandlingarna med djävulen spelar vår berättare högt, ända tills han själv - och hans älskade katt - befinner sig på randen till avgrunden ... Om alla katter i världen försvann är en berättelse om förlust och försoning, om en mans resa till insikten om vad som verkligen betyder någonting i livet. Ett måste för alla som älskade En katts resedagbok.
I Om alla katter i världen försvann får vi följa en ung man vars dagar i livet går mot sitt slut. Efter att ha tagit emot ett fatalt sjukdomsbesked möts han av en främling som utger sig för att vara djävulen. Han ger huvudkaraktären ett erbjudande: för varje sak som försvinner från världen adderas en dag till hans liv. Men det är djävulen som sätter premisserna och bestämmer vad som ska försvinna, och i förhandlingarna tvingas han ta ställning till vad som egentligen gör livet värt att leva.

.

Om all katter i världen försvann är en tankeväckande, underfundig och varm roman. Den väckte stora känslor och spelade på hela registret - från glädje till sorg. Vi får följa en man som går en allt för tidig död till mötes, och parallellt med att han lever sina sista dagar får vi blicka tillbaka på hans liv. I och med att han behöver konfronteras med frågan om hur han ska tillbringa sina sista dagar får läsaren en insyn i vad huvudkaraktären anser är det viktigaste i livet.
Berättelsen påminner till viss del om såväl Midnattsbiblioteket av Matt Haig som En katts resedagbok av Hiro Arikawa, men det var något som saknades. Ibland kändes tonen lite för lättsam, och jag upplevde en viss distans till berättelsen.
Med det sagt tyckte jag om boken, och min läsupplevelse förhöjdes av min katt Artemis som låg och sov på mina fötter medan jag läste. Hon påminner väldigt mycket om katten på bokens framsida, och kanske bidrog hon till att partierna om huvudkaraktären och katten Vitkål var de som berörde mig allra mest.
🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛/5.
En mycket snygg bok. Vem skulle inte vilja dyka rakt in i en japansk roman med den sötaste kattungen någonsin på omslaget? (I did)

Huvudpersonen i "Om alla katter i världen försvann" är en ung man, alldeles för ung för att dö. Dessvärre får han cancer och dagen innan ödet bestämt att han ska dö, skickas djävulen hem till den unge mannen med ett ovanligt förslag. Mänskligheten drunknar i överkonsumtion och djävulen har fått tillstånd av Gud att förlänga livet på några få utvalda individer, i utbyte mot att ett objekt försvinner från världen. Ett objekt, en dag extra att leva. Dessvärre är det inte försökspersonerna själva som väljer vad som ska försvinna.

Sidorna efter det utforskar hur världen skulle se ut utan mobiltelefoner, och diverse andra saker vi gjort oss beroende av.

Boken blev en internationell bästsäljare, och det är lätt att förstå varför, den är lättläst och kort och förmedlar ett fint budskap. Huvudkaraktärens tankar och funderingar över de konsekvenser hans val får på omvärlden kändes djupa på ett tonårsplan och fick mig att klassera boken i "ung vuxen"-kategorin. Detta är inte dåligt, tvärtom lyfte boken när jag läste den just som en YA-bok och jag såg fram emot att få läsa den igen tillsammans med mina större barn. Jag har längtat efter att läsa en "vuxenbok" till med dem, sedan vi läste "Pojken i randig pyjamas" ihop.