Den stumma döden

The Silent Death
Bok av Volker Kutscher
Förlagan till tredje säsongen av tv-serien Babylon Berlin   Mars 1930. När en skådespelerska avlider i en märklig olyckshändelse i en filmstudio i Berlin får Gereon Rath uppdraget att utreda händelsen som verkar vara ett trist rutinuppdrag. Snart lär den unge kriminalkommissarien känna filmvärldens dunkla skuggsidor och en bransch som är stadd i snabb förvandling. Ljudfilmen är just i färd med att erövra biodukarna och det är många som har hamnat på efterkälken: producenter, biografägare och stumfilmstjärnor. Volker Kutscher har skrivit en roman som sömlöst ansluter till Babylon Berlin: Den stumma fisken och som på ett spännande och mångbottnat sätt levandegör Berlin i början av 30-talet. Läsaren uppslukas av en tid som ligger mycket närmare vår egen än man skulle önska.   Kritikerröster om Babylon Berlin: »Den här romanen slingrar sig obevekligt fram kronologiskt som en muskulös orm.« Malin Krutmeijer, Aftonbladet »En förledande intrig som inte står den invecklade storyn i Raymond Chandlers Den stora sömnen långt efter en riktig bladvändare.« Martin Lagerholm, Svenska Dagbladet »Det här är inte en dussindeckare « ÅM Hellman, Borås Tidning »Det här är en spännande, snyggt sammansatt thriller.« Yukiko Duke
Romanen är lika hårdkokt som sin föregångare. Man får inte bara ett mordmysterium eller två, man får även en detaljerad bild av 30-talets Berlin och stämningarna i dåtidens Tyskland. Dock tyckte jag att den första delen, Den våta fisken, var bättre, kanske för att då var konceptet nytt. I denna bok känns det som om författaren upprepar en gammal succé. Boken blir därigenom lite tråkig. Med det sagt så står sig Volkers andra bok om Rath ändå starkt i konkurrensen.
Mellankrigstiden är en väldigt spännande tid. Varför blev det som det blev, framför allt hur blev det så.
Kommisarie Gerion Rath följer inte helt regelboken, när han börjar nysta i mordet på skådespelerskan Betty Winters.
En brytningstid mellan stumfilm- ljudfilm. Spännande skildrat i det som också var en brytningstid mellan det "gamla" Tyskland och ett framväxande 3:e rike.
Absolut läsvärd