Impostors

Bok av Scott Westerfeld

Tvillingsystrarna Frey och Rafi är oskiljaktiga, men Freys existens är en hemlighet. Deras mäktiga far har många fiender och världen blir allt farligare. Rafi blev uppfostrad till att vara den perfekta dottern medan Frey lärde sig att döda. Freys enda syfte är att skydda sin syster även om det innebär att hon själv måste dö. Spänningen tätnar när Frey är Rafis dubbelgångare i mötet med en viktig affärsman.

4 utgåvor
Välj utgåva
ImpostorsEngelska - Inbunden
ISBN: 9781338151510
ImpostorsEngelska - Pocket
ISBN: 9781407188225
ImpostorsEngelska - Pocket
ISBN: 9781338580891
Impostors
ISBN: 9781338151527
Betyg saknas
Science fiction, romantik och identitetskriser är huvudingredienserna i Scott Westerfelds roman Impostors från 2018, början på en planerad serie i fyra delar. Boken finns ännu inte översatt till svenska, men går att hitta på engelska i svenska bokhandlar.

Scott Westerfeld gjorde 2005 världssuccé med sin dystopiska ungdomsbokserie Uglies (Ful, Ful eller snygg? och De rätta i svensk översättning). Nu är han tillbaka med en ny, fristående serie, som utspelar sig i samma universum som Uglies. Gamla fans får svaret på frågan om hur det egentligen gick sedan, och kommer att känna sig hemma bland uppfinningar som "hoverboards" och Westerfelds fiktiva framtidsslang. Det innebär dock inte att nya läsare ska låta sig avskräckas - berättelsen och karaktärerna är helt nya och Westerfeld ger läsaren rum att orientera sig bland de sci-fi-koncept han slänger ut oavsett om man är bekant med dem sedan innan eller inte.

I Impostors möter vi Frey, personlig livvakt och body double åt sin tvillingsyster Rafia, medlem i landet Shreves "första-familj". Hela sitt liv har Frey tränat och hållit sig undangömd för att beskydda sin tvillingsyster och ta hennes plats i riskabla situationer. Och som "enda" dotter till den hänsynslösa härskaren av Shreve är de riskabla situationerna många. Freys blotta existens är en välbevarad hemlighet och att vara beredd att döda, och dö, för sin tvillingsysters skull är något som är inrotat i henne sedan barnsben, men när hennes pappa skickar henne utomlands i Rafias ställe för en affärsuppgörelse får hon chansen att ta makten över sin egen person och bli sedd för den hon är.

Boken är skriven från Freys pespektiv och hennes berättarröst känns trovärdig. Frey är observant, kylig, alltid på utkik efter flyktvägar, men hon längtar också efter att bli sedd och känner sig fast i systerns skugga. Tempot är högt vilket gör boken svår att lägga ifrån sig. Fans av den tidigare nämnda Uglies-serien kommer också att märka att Westerfeld utvecklat sitt språk och sina berättartekniker.

Westerfeld presenterar i Impostors ett framtidsscenario som är dels bakåtsträvande och närmast feodalistiskt, men också högteknologiskt med spiondamm som ligger i luften och färgskiftande klänningar. För den som inte läst Uglies kan slang från den serien, som här införlivats i det vardagliga språket, och koncept som minst sagt kreativa former av plastikkirurgi sticka ut, även om de tonats ner kraftigt från originalserien.

Karaktärerna är många, men distinkta nog att hålla reda på och det finns en stor mångfald bland dem. De flesta är mångfacetterade och känns trovärdiga, vilket får Freys och Rafias pappa att verka desto mer endimensionell i sin roll som tyrannisk skurk. Bokens romans känns också något överspelad och typisk för genren.

Boken är en självklar rekommendation för tidigare fans av Westerfeld, men också för andra som gillar dystopiska ungdomsromaner med sci-fi-inslag.