One Cornish Summer

Bok av Liz Fenwick
Författaren och historikern Hebe är 53 år gammal när hon får beskedet att hon lider av Alzheimers sjukdom och att sjukdomen dessutom är långt framskriden. När Hellwyn House i Cornwall bjuds ut till försäljning inser Hebe att hon måste fly London, köpa den gamla herrgården och tillbringa sina sista dagar där. Hebe erbjuder sin systerdotter Lucy att komma med för att hjälpa till med upprustningen av Hellwyn House i förhoppningen om att Lucy också ska ta hand om henne. Lucy tackar ja till erbjudandet eftersom hon hamnat på tabloidpressens alla förstasidor sedan hennes kärleksaffär med den gifte Labourpolitikern Ed blivit känd och hon är i stort behov av en tillflykt. Tillsammans hjälps de två kvinnorna åt att hantera varsin livssituation och en vänskap uppstår mellan dem. Lucy upptäcker att hon trivs väldigt bra med att vara avskuren från innekretsarna i London medan Hebe alltmer lever på sina minnen från den sista sommaren med sin tio år yngre älskare, då hon fortfarande var fullt fungerande.
Detta ser ut som en vanlig feelgoodbok i samma stil som Liz Fenwicks tidigare, det är det också till viss del. Men till största del är det en mycket bra skildring av kvinna som drabbats av ung alzheimers. Det är skildrat inifrån henne, genom hennes dagboksanteckningar samt beskrivningar av hur hon upplever världen, allt från borttappade ord, minnen, inte veta var hon är eller vilka personerna runt omkring henne är. Men också fina skildringar av hennes klara stunder och den stora kärleken i hennes liv.
Den andra huvudpersonen är kvinnans syskonbarn som hjälper henne med allt praktiskt. Hennes skildring är mer en klassisk feelgoodberättelse.
Allt utspelar sig i vackra Conwall och i ett stort förfallet herrgårdsliknande hus.