Skuggan av ett år

The Shadow Year
Bok av Hannah Richell
En starkt fängslande berättelse om lögner, svek och kärlek, och hur man går vidare efter en tragedi. Sommaren då de ska ta sin examen flyttar fem ungdomar in i en övergiven stuga på den engelska landsbygden. De vill ha ett sista gemensamt äventyr innan de påbörjar det riktiga vuxenlivet. Den isolerade och nergångna stugan blir en tillflyktsort för vännerna, en plats borta från världen utanför där de försöker leva på det som naturen har att ge. Men de kan inte fly från sina egna intriger och så småningom blir stämningen i gruppen alltmer spänd. När en oväntad gäst knackar på dörren förändras allt. Trettio år senare får Lila ett anonymt brev skickat till sig med nyckeln till den avlägsna stugan. Efter en tragisk olycka och ett krisande äktenskap finner hon ro och ny mening i renoveringen av det förfallna huset. Hon känner en alldeles särskild samhörighet med den naturnära trakten. Men hon kan inte skaka av sig känslan att det är något med huset som inte stämmer. Varför har de som tidigare bodde där lämnat kvar alla sina ägodelar? Och varför känner hon att hon hör ihop med det här huset?
Skuggan av ett år är en skönlitterär fröjd för den som vill suga på karamellen länge och samtidigt njuta av smaken under resan. Den pendlar mellan dåtid och nutid. Och garnystanet som denna bok är, nystas inte upp förrän som utlovat, på den allra sista sidan.
Här får vi följa flera människoöden, starka karaktärer och den nya generationens påverkan av just vad som sker i det ödehus på åttio-talet, som från början skulle vara ett godhjärtat experiment, vilket urartade till en ganska mörk mardröm. Det är en historia om den svartaste avund och illvilja. Den sort som pyr under skinnet. Författaren har mig fast från första kapitlet med en unik, fängslande berättarteknik och jag kommer definitivt vilja läsa mer! Ett klart läsmåste!
En bok som har ett par år på nacken och som rör sig i en genre som jag inte brukar läsa så mycket av. Man kan nog säga ändå att det är en spänningsroman som stundtals nästan är som en deckare. Man blir fängslad av historien och vill veta hur allt slutar även om man rätt tidigt kan ana sig till hur det hela hänger ihop. Två berättelser vävs samman, dåtid och nutid, för att enas i slutet av boken. Boken beskrivs som en starkt fängslande berättelse om lögner, svek och kärlek, och hur man går vidare efter en tragedi. I dåtid får man följa fem ungdomar som bestämmer sig för att ta ett sabbatsår från omvärlden. De bosätter sig i en ensligt belagd stuga ute på den engelska landsbygden och där lever de nära naturen tätt inpå varandra på gott och ont. I nutid får man följa Lila som en dag får ett brev med bud med nyckeln till nämnda stuga...
En spännande bok som det är svårt att lägga ifrån sig även om man på förhand har räknat ut det mesta.