Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter

The Signature of All Things
Bok av Elizabeth Gilbert
Fascinerande roman av Elizabeth Gilbert, författaren till succén Lyckan, kärleken och meningen med livet (Eat, Pray, Love). Den unga Alma Whittaker växer upp under 1800-talet och är nyfiken och lättlärd. Hon trivs bättre bland växter och djur än med andra barn. När Alma är vuxen blir hon botanisk vetenskapsman, likt Charles Darwin. Alma söker sig till vetenskapens värld, men mannen och konstnären hon älskar drar i motsatt riktning: mot det andliga, gudomliga och magiska. Tillsammans söker de livets mening. Alma söker i naturen efter alltings ursprung och gör fantastiska upptäckter som får hela vår världsföreställning satt i gungning.
Elizabeth Gilberts bok om Alma och hennes liv är målande beskrivande och ger läsaren en inblick i ett rikt amerikanskt liv fyllt av studier och känslor. Jag tycker inte detta är den bästa bok Liz har skrivit men den är ändå värd att läsa på grund av allt man kan lära sig om natur, historia och kultur. Jag lyssnade på denna via talbok när jag gick promenader och den fyllde mig med skratta emellanåt när den penisfixerade Alma utforskar en verklighet hon inte visst fanns.
Alma Whittaker lever som kvinnlig botanist på 1800-talet och här får vi följa hennes liv, från hennes uppväxt bland vuxna vetenskapsmän i Philadelphia till att hon i medelåldern beger sig till en avskild stilla havs ö. Hennes livsöden med allt vad det innebär (motgångar, kärlek, familjerelationer, lära om mossor...) får följas genom ett vackert språk och fantastiska beskrivningar. En del avsnitt kunde bli lite väl utsvävande, och förväntan om upptäcktsresor och världsomseglingar tillsammans med Alma uppfylldes tyvärr inte. Hennes karaktär i sig uppskattades dock, särskilt hennes vilja och ständiga jakt efter svar på världens alla frågor.