Kyss mig först

Kiss Me First
Bok av Lottie Moggach
När Leila upptäcker sajten Red Pill känner hon att hon äntligen har hittat människor som förstår henne. Hon är en ung kvinna som haft en skyddad uppväxt tillsammans med sin mamma, och hon har ofta haft svårt att få kontakt med flickorna i skolan. Men på Red Pill, ett chatforum för moraliska diskussioner, blommar Leila ut och imponerar på sajtens grundare, en lysande och undflyende man vid namn Adrian. Leila blir upprymd när Adrian ber att få träffa henne och smickrad när han erbjuder henne att delta i »Projekt Tess«. Tess är en kvinna som Leila antagligen aldrig skulle ha träffat i verkliga livet. Hon är vacker, urban, smart och sargad. Medan Leila och Tess mailar, chattar och pratar över Skype, blir Leila alltmer indragen i Tess värld och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om henne snart måste hon nämligen bli Tess LOTTIE MOGGACH är en brittisk journalist som inledde sin karriär på The Times och numera skriver i bland annat Time Out, Elle och GQ. Kiss Me First, som är hennes debutroman, väckte ett enormt förhandsintresse i England, och såldes efter budgivning till Picador för ett sjusiffrigt belopp. »Smart, spännande och modigt. En The Talented Mr Ripley för Facebookeran.« POLLY SAMSON, författare till Perfect Lives »Moggachs imponerande debut är en gripande psykologisk thriller, desto mer oroväckande för sitt fullt tänkbara händelseförlopp. En mycket njutbar läsupplevelse.« PUBLISHERS WEEKLY »Kyss mig först är ett mörkt, oroande och knivskarpt utforskande av hur internetåldern förvandlar våra föreställningar om verklighet och identitet.« TANA FRENCH, författare till Till skogs och Okänt offer »Lottie Moggach har satt fingret på vår tids puls.« LIZ JENSEN, författare till The Rapture
Den unga, lite annorlunda Leila lever i samhällets ögon ett ganska ensamt liv. Men det är inget hon själv har någon åsikt om. Hon arbetar med att testa sajter och kommer snart i kontakt med ett diskussionsforum vid namn Red Pill. Här blir hon snart en av de centrala figurerna och så välrenommerad att grundaren till sajten kontaktar henne för att höra om hon skulle kunna tänka sig att ta över en annan människas digitala liv. Tess planerar nämligen att ta sitt liv, men för att inte göra familj och vänner ledsna så vill hon ha någon som kan låtsas vara henne via mejl, Facebook och chatt och Leila tackar ja. Leila blir Tess person mer och mer och till slut är det svårt att skilja på var Tess tar slut och Leila börjar.

Boken är lättläst men samtidigt fängslande och i den digitala värld som vi lever i är är det inte svårt att förstå innebörden och konsekvenserna av uppdraget. Tankeväckande och värd att läsas.
Moggach debutroman är en lågmäld berättelse om vår samtid och vad tekniken kan åstadkomma i rätt och fel (beroende på vem man frågar) händer. Vi får se en situation från flera synvinklar och inser att det mesta inte är svart eller vitt. Även de mest upprörande saker kan ha vita inslag.

Detta är ingen actionfylld roman, utan en bok där spänningen byggs upp mer och mer ju längre fram man kommer i berättelsen och när man börjar förstå hur saker och ting hänger samman. Jag läste ut den på kort tid, så man kan nog säga att Moggachs debut är en riktigt bladvändare!