How to Tell If Your Cat Is Plotting to Kill You

Bok av The Oatmeal

En rolig och kreativ blandning av tecknade serier, fakta och instruktionsguider, allt från succésajten theoatmeal.com, som även den skapats av författaren. Boken är utformad så att läsaren emellanåt måste vända blad för att kunna se slutet på en serie, allt för att öka spänningen. Ett exempel är vad katten gör för att få uppmärksamhet från sin Internet-fixerade ägare.

Denna bok är fylld med humoristiska teckningar som har med relationen mellan katter och dess ägare att göra. Teckningarna kompletteras med text och pratbubblor, allt på engelska. Men, även om man inte förstår allt så är bilderna talande i sig. Matthew Inman har hämtat och sammanställt material från humorsajten theoatmeal.com, bl.a. sex episoder av "The Bobcats" som är en av sajt-läsarnas favoriter. Titeln sätter dock tonen för bokens handling och röda tråd. Med glimten i ögat presenterar Matthew en mix av nya kattskämt och favoriter som får den mest surmulne läsaren att brista ut i skratt.

Jag ska inte komma med några spoilers men här följer exempel på frågor som får oväntat dråpliga och knasiga svar i denna bok: Vad betyder det egentligen när din katt trampar på ditt ansikte när du sover? Vad har katten för presentidéer till sin ägares födelsedag? Hur ska man tolka en död fågel eller mus på verandan? Om du inte har fått nog efter att ha skrattat (och förfasats) över vad din katt egentligen tänker i olika situationer så finns det en poster i slutet av boken med ytterligare teckningar och slående träffsäker text. Postern kan med fördel, och bör för säkerhets skull, ramas in och hängas upp på väggen. Allt för att minimera risken för att du ska glömma bort vad din katt har i görningen.

Det som är bra med "How to Tell If Your Cat Is Plotting to Kill You" är den höga igenkänningsfaktorn i allt katter gör, samtidigt som det presenteras helt nya innebörder. Det du vet om kattens beteende tolkas på nya humoristiska sätt. Mindre bra är bara att den är skriven på engelska även om teckningarna till stor del talar för sig själva. Jag kan varmt rekommendera boken till alla som gillar katter. Man behöver inte äga en katt för att uppskatta humorn i denna bok, det räcker att man tycker att katten är en härlig varelse.