En sommar i Brighton

The House of New Beginnings
Bok av Lucy Diamond
En feelgoodroman som osar sommar om tre kvinnor som bor i samma hyreshus nära stranden i Brighton. Rosa har börjat om sitt liv och arbetar med mat. Georgie har flyttat med sin kille till Brighton och vill lyckas som journalist. Charlotte kämpar med sin sorg och vill helst bara vara i sin lägenhet.
Många somrar (i alla fall fyra, nästan fem) har jag haft i Brighton. Därför var det självklart för mig att åtminstone av nostalgiskäl köpa Lucy Diamonds bok En sommar i Brighton. Semestern 2018 blev inte som jag hade tänkt, men vad är då bättre som plan B att resa litterärt?!

Den här boken är ganska enkel och tillhör genren feelgood. Plotten i boken är inte särskilt tillkrånglad. Ett antal kvinnor i lite olika åldrar, med fokus på Rosa, Charlotte och Georgie, bor i samma flerfamiljshus i Brighton. Rosa har gjort en omstart i sitt yrkesliv och jobbar nu med mat, Charlotte försöker komma över en stor sorg och Georgie har flyttat till stan i max ett halvår för att hennes pojkvän har fått jobb där. Över dem alla bor den äldre Margot som leker kärleksgudinna, bland annat. Så småningom lär kvinnorna känna varandra samtidigt som deras liv förändras.

Berättelsen om kvinnorna är egentligen ganska förutsägbar, men det kan vara lite skönt att läsa om heterosexuella, okomplicerade förhållanden ibland. Alla män i boken är skitsnygga. Kvinnorna, även om de har drabbats av sorger och motgångar, har rätt mycket flyt vad gäller såväl jobb som kärlek – och som i så många feelgoodromaner också pengar i form av ett arv. Jag hade gärna läst mer om Brighton (fler miljöskildringar, färre persondito även om karaktärerna känns ”äkta”) och det hade författaren, som egentligen heter Sue Mongredien, säkert klarat av – hon har själv bott där en tid. Rullskridskodiscot i boken hade i alla fall hög igenkänningsfaktor hos mig och jag skrattade gott åt ett minne som poppade upp. Ett antal irriterande korrekturfel skämmer boken, som jag annars tycker är ganska perfekt sommarläsning. Jag kände då och då saltstänken från havet på min näsa.

Mitt omdöme blir högt.
En sommar i Brighton är en charmig, varm feelgood-berättelse om tre kvinnor som möts i ett somrigt Brighton. Författare, har en oklanderlig förmåga att skildra glädjefyllda dagar som såväl sorgsna möten. Det känns som något taget ur det verkliga livet. Bokens helhetsbetyg blir 5 av 5.
I ett elegant hus nära Brightons strand bor tre hyresgäster som har mer gemensamt med varandra än vad de vet om. Denna bok som utspelar sig nära Brightons strand i ett hyreshus kallat Villa utsikt. Vi får följa några av hyresgästerna och deras bekymmer och uppbrott, för att finna nya livsval samtidigt som ny vänskap och relationer stiftas. Bokens pärla är den äldre fransyskan Margot som bor högst upp i huset.

Tycker mycket om författaren Lucy Diamond och hennes sätt att beskriva både miljö och person. Rekommenderas till en skön avslappnad läsning.
Det här är feelgood när den är som bäst. Jag har tidigare läst Strandcaféet och tyckte mycket om den. Den här boken tycker jag är ännu bättre. Det är en bok om vänskap, om att börja om på nytt, om kärlek och om hopp. Den har dessutom humor. Berättelsen handlar om tre kvinnor i olika åldrar som bor i samma hyreshus och som kämpar med olika saker i sina respektive liv. Under bokens gång lär de känna varandra och deras liv förändras.