I vilt tillstånd

An Untamed State
Bok av Roxane Gay
Mireille lever ett drömliv med perfekt äktenskap och ett nyfött barn. Hon är dessutom dotter till en av Haitis rikaste män. Men tillvaron kollapsar när hon plötsligt blir kidnappad av en man som avskyr allt som hennes familj representerar. Dessutom vägrar pappan att betala lösensumman. Det här är en gripande historia om klasskillnader och en kvinnas försök att hitta sig själv på nytt.
Under ett besök på ön Haiti blir välbärgade Miri kidnappad. Vilken otrolig KÄFTSMÄLL till bok. Det är från första sidan brutalt, explicit, våldsamt och utan nåd. Första delen av boken avhandlar tiden som kidnappad och andra delen handlar om tiden efteråt. Allt blandas med tillbakablickar till händelser tidigare i livet vilket ger en bild av Miri och hennes familj innan kidnappningen. Själva berättelsen i sig är väldigt intressant och jag tycker att Gay gör ett briljant jobb med att väva in klass (nationellt och internationellt), fattigdom, makt/maktlöshet och rasism. Gay gör även ett otroligt jobb med att sätta sig in i det mänskliga psyket. Var går gränsen för mänsklighet? Under vilka förutsättningar blir man snarare ett djur? Vad gör våld och utsatthet med en? Var går gränsen för ens jag? Miris reaktioner under kidnappningen och efteråt gestaltas på ett brutalt och naket sätt. Och mitt i alltihopa så finns det också en varm och trygg kärleksrelation. Läs denna, om ni inte redan gjort det, men var beredd på att knockas av obehag. Hade gärna haft denna som bokcirkelbok.
I vilt tillstånd är en bok skriven för att likna en saga. Författare är Roxane Gay, amerikansk skribent, lektor och tongivande feminist.

Romanen skildrar Mireille Duval som är bosatt i Florida med sin man och sin son. Hon har rötter i Haiti där henne familj och släkt fortfarande bor. När Mireille med familj är på besök hos sina föräldrar på Haiti blir hon våldsamt kidnappad och tillfångatagen av ett maskerat gäng. Hennes far är byggherre och besitter en stor förmögenhet i det annars fattiga landet. Kidnapparna kräver en enorm summa av hennes familj som avråds att betala.

Under de tretton dagar Mireille är tillfångatagen utsätts hon för enorma hemskheter. Hon blir regelbundet torterad, misshandlad och gruppvåldtagen. Hon lär sig snabbt att tömma sig själv på all sin personlighet, allt det hon är, för att lättare kunna stå ut med kidnapparnas brutalitet. Hennes instinkt att inte lita på någon blir snabbt monumentalt stor, när de i gänget med snällast framtoning visar sig vara de allra ondskefullaste.

När hon slutligen släpps fri är hon gravt traumatiserad av tortyren, och i andra halvan av boken får man följa hennes långa väg för att ta sig tillbaka till verkligheten.

Boken för intressanta resonemang och skildrar ett land där den extrema fattigdomen har gjort folk desperata och djupt avundsjuka på de som har mer. Frågor om rasism och klasstillhörighet i dagens USA berörs också på ett intressant sätt.

De brutaliteter som skildras upplevs ibland som något väl påtagliga, men kan samtidigt vara nödvändiga för att förstå huvudpersonens situation. Författaren har ändå lyckats skapa en spänning och göra boken intressant. Andra delen blir något utdragen och saknar till viss del innehåll, även om det är intressant att läsa skildringen av hur en person med ett djupt trauma försöker få tillbaka sitt forna jag.