Period Pain

Bok av Kopano Matlwa
I den här boken undersöker författaren frågor om kön och ras, men också om det medicinska yrket. Vi får följa den unga Masechaba som precis blivit läkare och flyttat ifrån sin religiösa mamma. På jobbet kommer hon att brottas med ett sydafrikanskt vårdsystem i kris och ett samhälle där apartheid fortsätter att göra avtryck.
8 utgåvor
Välj utgåva
Evening Primrose: a heart-wrenching novel for our timesEngelska - Inbunden
ISBN: 9781473662261
Period PainEngelska - E-bok
ISBN: 9781431424924
Evening PrimroseEngelska - Inbunden
ISBN: 9781635060324
Period painEngelska - Pocket
ISBN: 9781431424375
Period PainEngelska - E-bok
ISBN: 9781431424931
Evening primrose
ISBN: 9781635060331
Evening primrose är skriven av Kopano Matwla, en sydafrikansk författare och läkare. Hon fick sitt genombrott år 2007 med debutromanen Coconut. Den är ursprungligen utgiven under titeln Period pain, och finns dessvärre ännu inte översatt till svenska.

Boken skildrar Masechaba, en ung läkare i Sydafrika. Hon har under hela sin uppväxt, en tid kantad av svåra menstruationsbesvär med konstanta blödningar, drömt om att bli just läkare och kunna hjälpa folk. Hon får snabbt märka att verkligheten inte är så idyllisk som hon hoppats på, och att jobbet som läkare på landets fattigare sjukhus är långt ifrån glamoröst utan snarare både slitsamt och farligt.

Masechaba kommer ständigt i kontakt med de stora klyftor som fortfarande finns mellan folk av olika hudfärger, något som inte helt försvunnit sedan apartheidtiden. Hon kommer ofta i diskussion om frågorna med en zimbabweansk vän som har andra erfarenheter av och åsikter om det förtryck som fortfarande förekommer.

När våldsamma upplopp löper genom landet och rasism och fördomar tydligt tränger upp till ytan, bestämmer sig Masechaba för att agera på något sätt. Att en svart ung kvinna gör sin röst hör är inte uppskattat av alla och hemska händelser står för dörren.

Boken är sällsynt intelligent och för intressanta resonemang om frågorna om klass och ras som fortfarande är aktuella i Sydafrika. Som läsare får man följa huvudpersonens kamp för att försöka förstå sig på varför folk agerar som de gör. Masechaba försöker jämföra folks handlingar med de värderingar kristendomen påbjuder, vilket visar på stora skillnader.

Boken känns relevant och även fast den utspelar sig i ett annat land med helt annan bakgrund är den relevant och användbar även för oss i andra länder. Den korta längden är också en fördel. Författaren skriver koncist och stringent och fokuserar på det viktigaste. En sådan bok känns ofta befriande i en tid som kräver att böcker ska innehålla många hundratals sidor.