Flykten från Sobibor

Escape from Sobibor
Bok av Richard Rashke
This true story of a revolt at a Nazi death camp, newly updated, is ';a memorable and moving saga, full of anger and anguish, a reminder never to forget' (San Francisco Chronicle). On October 14, 1943, six hundred Jews imprisoned in Sobibor, a secret Nazi death camp in eastern Poland, revolted. They killed a dozen SS officers and guards, trampled the barbed wire fences, and raced across an open field filled with anti-tank mines. Against all odds, more than three hundred made it safely into the woods. Fifty of those men and women managed to survive the rest of the war.In this edition of Escape from Sobibor, fully updated in 2012, Richard Rashke tells their stories, based on his interviews with eighteen of the survivors. It vividly describes the biggest prisoner escape of World War II.A story of unimaginable cruelty.A story of courage and a fierce desire to live and to tell the world what truly went on behind those barbed wire fences.
Det kanske förekommer spoilers då ber jag om ursäkt om jag har förstört upplevelsen för er men läs denna bok!

Hur recenserar man en bok om ett sådant hemskt ställe som Sobibor? Det var den första frågan jag ställde mig efter att ha läst och bestämt mig att göra just det. Men det min sambo hjälpte mig komma ihåg är att det inte är händelserna i boken jag ska recensera utan hur min upplevelse av att läsa den har varit.

Richard Rashke har gjort ett jättejobb i denna bok med att ta reda på fakta om ett ställe jag inte visste fanns, Sobibor, ett av tre dödsläger under andra världskriget. Dessa låg i Polen, och var till för att förinta judar! Himmler var ansvarig för dessa och nämns ett fåtal gånger i boken för detta är inte en bok om Himmler. Denna bok berättar om den största flykten ur ett läger.

Vi vet alla, eller de flesta av oss iallafall att det mördades över en miljon judar under andra världskriget, i denna bok får vi lära oss mycket mera om hur detta gick till, hur judar invaggades i falsk trygghet och vissa frivilligt reste dit.

Boken förklarar hur världen blundade och såg åt ett annat håll för att inte förstöra relationer eller slösa resurser... Vi talar om människor! Män, kvinnor och barn som inte gjort annat än att de har en annan tro.

Jag tycker att denna bok är bra för att den lärde mig mycket om hur hemskt det faktiskt var. Jag har också haft de där klassträffarna med personer som suttit i koncentrationsläger som åkt runt och pratat för att vi aldrig får glömma. Men detta var annorlunda, att höra hur små officerarna tyckte judar var, som myror man kan trampa på lämnade mig med en hemsk avsmak. Tack och lov!

Denna bok är inte en tung faktabok, författaren har gjort ett bra jobb med att få den att kännas som en roman när man läser men ändå ta fasta på alla hemskheter som SS soldater gjorde.

Men även på att bara för att de var fria från lägret var de verkligen säkra?
Citat ur boken;
"När ryssarna befriat oss," sa hon bittert, "fick vi hela tiden fly därför att polackerna var lika hemska som tyskarna."
"Varför fanns inte dödslägren i andra länder än Polen? Varför inte i Holland - halvvägs mellan Holland och Polen"

"Tror du att det någonsin kan komma en ny Förintelse?" frågade jag.
"Ja, naturligtvis. Låt mig säga det såhär," sa han. "Om vi drar lärdom av den här sista, så var ekonomin dålig och de letade efter en syndabock. Det skulle kunna hända igen. Det finns intelligenta människor idag som säger; 'Det är inte sant. Det har inte funnits någon Förintelse!' De vet att den ägde rum men de vill förneka det så att de kan fostra en ny generation som skulle kunna göra om det."