Kylskåpsmonologerna

The Refrigerator Monologues
Bok av Catherynne M. Valente
»Kvinnornas röster är starka: bittra och fulla av smärta, men med en stålhätta av sarkasm och humor.« The Washington Post Vi kallar oss själva Hell Hath Club. Vårt antal fluktuerar - några fler den här veckan, några färre nästa, beroende på om någon blir inkallad till den stora matchen. Man kan inte komma på lunchen om någon forskningstönt där uppe listar ut hur man gör en zombie-du. Vi är väldigt förstående när det gäller såna saker. Hon kommer tillbaka. De kommer alltid tillbaka. 1999 uppmärksammade serieförfattaren Gail Simone en illavarslande trop i superhjältevärlden. Hon lade märke till att ett oproportionerligt antal kvinnliga karaktärer fråntogs sina krafter, våldtogs eller mördades - ofta i syfte av att utveckla en manlig karaktär. Hon gjorde en lista som blev till en hemsida: Women in Refrigerators - döpt efter en incident i en Green Lantern serie där den titulära hjältens flickvän styckas och stoppas i ett kylskåp - för att försöka förstå varför detta förekom så ofta som det gjorde, och vad det innebar. Med avstamp i denna trop låter Catherynne M. Valente oss följa en grupp kvinnor i undervärlden. Fastän de är frusna - i tiden, i sina kläder, i sina känslor - vill de återta kontrollen över sina (forna) liv genom att berätta sina historier. Välkomna till Hell Hath Club. CATHERYNNE M. VALENTE är en prisbelönad, bästsäljande fantasy och sci-fi författare. Hon bor på en liten ö strax utanför Maines kust med sin man, två hundar, två enormt vänliga katter, en lite mindre vänlig katt, en lite mindre enorm katt, fem kycklingar, ett rött dragspel, en ofärdig Masters-utbildning, ett rum fullt av garn, en spinnrock med dolda avsikter, ett skafferi fullt av sylt och pickles, en bokhylla full med folksagor, en ordbok och en DSL uppkoppling. »En slagkraftig kombination av underhållning och bittra sanningar som sprider ljus över hur kvinnor används för att driva fram mäns berättelser« Kelly Sue DeConnick, författare till Captain Marvel
5 utgåvor
Välj utgåva
The Refrigerator MonologuesEngelska - Pocket
ISBN: 9781481459358
The Refrigerator MonologuesEngelska - E-bok
ISBN: 9781481459365
The Refrigerator MonologuesEngelska - Inbunden
ISBN: 9781481459341
The Refrigerator MonologuesEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781681689067
KylskåpsmonologernaSvenska - Pocket
ISBN: 9789178194957
I Undervärlden, i Dödstad, samlas en grupp kvinnor en bar för att dela sina historier. Fast de är frusna i tiden, i de kläder och känslor de hade när de dog, så vill de återta kontrollen genom att berätta sin historia med sin röst. Det är kvinnorna som har huvudrollen och här får vi möta fem av dem..

Välkomna till Hell hath club.

Det är rått, bittert, humoristiskt och en rejäl känga till männen som dödade dem.

Det är en välskriven och annorlunda bok. Språket är rappt, hårt och direkt.
Jag gillar hur hon mejslat fram karaktärerna, som inte alltid är oskyldiga offer, och miljöbeskrivningen är tydligt. Man ser riktigt möglet, mörkret, det nedgångna och risiga. Dödstad. Ett skickligt uppmålat universum med mycket svärta.