Det svarta tornet

The Gunslinger
Bok av Stephen King
Romansviten Det mörka tornet är Stephen Kings livsverk - ett myllrande rikt fantasiepos som för oss in i världar fulla av skönhet och grymhet, mod och förräderi, magi och stor berättarkonst. I en främmande värld med genklanger från vår egen möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart. Här lägger Stephen King grunden till sagan om Det mörka tornet. Vi får en glimt av vad Rolands värld har blivit, men inte av hur. Vi träffar Jake, pojken från New York som blir Rolands vän och som ställer honom inför hans livs svåraste val. Ännu är Det mörka tornet avlägset. Men det ekar som en storm i fjärran. "Den första boken i Stephen Kings serie om Det mörka tornet är sällsam, oroande och fullständigt uppslukande - en perfekt början på en oförglömlig resa." - James Smythe, The Guardian
Jag har hört att Revolvermannen är en bok värd att härda sig igenom för att fortsätta med resten av serien Det mörka tornet. Och jag tror att jag förstår varför.

Hela första tredjedelen känns ointressant, alla kvinnor är omotiverat kåta hela tiden och trots den annalkande jakten på Mannen i svart finns det ingenting som driver berättelsen framåt.

Längre fram blir det mycket, mycket bättre och karaktären Roland a.k.a. Revolvermannen fördjupas efter sitt möte med pojken Jake, men allt är fortfarande lite för ytligt och abstrakt.

Det bästa med den är boken är att sista tredjedelen bygger upp till en riktigt lovande fortsättning!