Vi lever! : dramat i Anderna

Alive
Bok av Piers Paul Read
Ett plan störtar bland de snörika fjälltopparna någonstans i Anderna där endast ett fåtal människor överlever. Kampen att fortsätta överleva tar en början. En sann historia som skildrar människans överlevnadsinstinkt samtidigt som etiska aspekter hamnar under samma rubrik. Hur långt sträcker sig tillåtelsen att överleva utifrån de etiska frågorna? Två överlevare klarar sig tills hjälp når dem, men kan de klara av att gå emot sin egen etiska ståndpunkt?.
Om man tycker om att läsa böcker som är baserade på verkliga händelser, så är boken "Vi lever!" av Piers Paul Read en oerhört spännande bok som blandar hopp och förtvivlan, glädje och sorg samt uppgivenhet och kämpaglöd.

Dramat i Anderna
Boken utspelar sig år 1972 och handlar om ett uruguayanskt rugbylag som under en flygning till en bortamatch i Chile kraschar mitt bland de snötäckta bergstopparna i Anderna. Flygplanskroppen delas när flyget slår i en bergstopp och när frontpartiet slutligen stannar intill en bergvägg kan man konstatera att 28 av de 45 personerna ombord på flyget överlevt. Man får därefter följa hur de överlevande kämpar mot de skador som åsamkats, mot hungern och framför allt mot kylan.

Efter 10 dagar boendes i det kalla och brutna flygplanet, utan möjlighet att kontakta omvärlden, får de höra att sökningarna efter det försvunna flygplanet avslutats och att det inte längre fanns något hopp att hitta någon vid liv. Med ett sinande matförråd, bitande kyla och uppgivenhet inser de flesta att de mest troligt kommer dö i kylan uppe på berget. För att överleva var de till slut tvungna att börja karva ut köttbitar ur sina döda kamrater för att överleva.

Expeditioner
I ett hopp att försöka hitta ut ur Anderna väljer ett par av de överlevande att ta sig upp på den närmsta bergstoppen för att se vilka möjligheter det finns för att ta sig mot en civilisation och tillkalla hjälp. Uppgivenheten ökade då det var berg så långt de kunde se åt alla håll.

Då det inte fanns någon utväg, valde man ut tre personer som skulle få extra stora matransoner för att förhoppningsvis orka ta sig till civilisationen. Efter nästan två månader i flygplanskroppen påbörjade därefter trion Fernando Parrado, Roberto Canessa och Antonio Vizíntin sin vandring i hopp om att hitta civilisation. Förutsättningarna var väldigt dåliga med tanke på att de endast hade lite mat och varken hade någon syrgas eller utrustning som var lämpad för denna vandring. Efter ett par dagar såg Nando Parrado det han trodde kunde vara en dal långt bort. De bestämde sig därför för att skicka tillbaka Antonio Vizíntin till flygplanskroppen för att de andra två skulle kunna ransonera maten lite bättre. Nando Parrado och Roberto Canessa fortsatta vandringen i flera dagar till och lyckades till slut hitta en bonde som kan skicka efter hjälp. Efter 2 ½ månad kunde de överlevande räddas och föras till ett sjukhus i Santiago i Chile.

De berg de fick bestiga under vandringen var upp till 4800 meter höga och vandringen var cirka 20 km. En minst sagt imponerande bedrift!

Slutord
Det som gör "Vi lever!" till en så bra bok är att man verkligen får känslan av att man själv befinner sig uppe bland bergstopparna i Anderna. Skildringen är dessutom gjord med hjälp av de överlevande vilket gör den väldigt autentisk. Boken kan egentligen rekommenderas till alla, men i huvudsak till personer som är intresserade av verkliga berättelser, katastrofer och flygolyckor.