Kärlek som befriar

Redeeming Love
Bok av Francine Rivers
Kärlek som befriar utspelar sig i södra Kalifornien under guldrushen. Huvudpersonen är Angel, en ung kvinna som under sitt liv blivit utsatt för det mesta. Nu försörjer hon sig som prostituerad i en guldgrävarstad. Men allting förändras när hon möter Michael, som gifter sig med henne och tar henne med sig till sitt hem.
Kärlek som befriar utspelar sig under guldrushen i USA och handlar om Sarah, som växer upp under svåra förhållanden. Hon får som litet barn se sin mamma utnyttjas och försörja sig som prostituerad, och blir som tioåring såld till en man. Därifrån rymmer hon och tar sig till Kalifornien, där hon tvingas försörja sig som prostituerad. Hon låter ingen få reda på sitt riktiga namn, utan går under namnet Angel.

Angel är hård som sten på insidan och lever ett liv där hon önskar att hon fick dö. Men allting förändras när hon möter Michael Hosea. Michael är inte som någon annan hon har mött. Han gifter sig med henne och tar henne med sig till sin stuga, där han försörjer sig som lantbrukare. Angel är fast besluten att inte låta någon närma sig hennes hjärta, men Michael lyckas bit för bit bryta ner hennes murar. Hon får också i familjen Altman se hur en familj kan vara och hur den kan fungera. Men Angel bär med sig sina sår och alla besvikelser från det förflutna som en tung, förkrossande ryggsäck.

Kärlek som befriar är en stark, brutal och känslosam bok. Den handlar om hur sår kan läkas och brustna människor upprättas. Francine Rivers är, som i alla sina böcker, fantastisk på att beskriva miljön som boken utspelar sig i. När man läser Kärlek som befriar befinner man sig i de provisoriska guldgrävarstäderna, man kan känna lukten av lera och känna hur fötterna dras ner i de leriga vägarna. Det finns ett ordspråk som säger "att läsa är att resa", och det stämmer verkligen för denna bok. Man gör en resa genom tid och rum, och man kan se ansiktena på de trötta guldgrävarna, handelsmännen och de prostituerade.

Kärlek som befriar är också en bok där man som läsare verkligen känner med varje person i boken. Inte ens de minsta bipersonerna saknar karaktärsdrag, utan varenda karaktär som förekommer i boken känns verklig och har sin egen personlighet och sina egna styrkor och svagheter. Jag rekommenderar verkligen att läsa Kärlek som befriar, men det är nog en bok som riktar sig till lite äldre tonåringar och vuxna. Det är nog den bästa bok jag någonsin läst.