Generalens son : en israels resa genom Palestina

General’s Son
Bok av Miko Peled
När israelisk-amerikanska Miko Peleds familj drabbas av en fruktansvärd tragedi beger sig Paled ut på upptäcktsfärd. Hans systerdotter Smadar dödades av en självmordsbombare i Jerusalem och nu vill han hitta svar. Han förvandlas till en aktivist som brinner för en varaktig fred mellan israeler och palestinier. Hans far, Matti Peled, var en känd israelisk general och fredsaktivist. Nu väljer Paled att skildra hans arv och personliga resa.
8 utgåvor
Välj utgåva
Generalens son : en israels resa genom PalestinaSvenska - Pocket
ISBN: 9789177650959
The General's Son : Journey of an Israeli in PalestineEngelska - Inbunden
ISBN: 9781682570012
The General's Son : Journey of an Israeli in PalestineEngelska - Pocket
ISBN: 9781682570029
The General's SonEngelska - Pocket
ISBN: 9781935982159
General's SonOkänt
ISBN: 9781682570128
General's SonOkänt
ISBN: 9781682570555
General's SonOkänt
ISBN: 9781682570579
General's SonOkänt
ISBN: 9781935982241
Boken "Generalens Son; en israels resa genom Palestina" är skriven av Miko Peled. Boken är berättelsen om hans familj som var djupt involverad i skapandet av staten Israel. Hans morfar Avraham Katznelson var en av dem som signerade Israels självständighetsförklaring. Han blev senare Israels första ambassadör i Sverige under perioden 1950-1956.

Miko Peleds pappa var Matti Peled. När Matti Peled var ung anslöt han sig till Haganah, en av de stridande grupperna under kriget 1947-1948. Under 6-dagarskriget 1967 hade Matti Peled stigit i graderna och var då general och en av de starkaste förespråkarna för det kriget.

1997 skedde en katastrof inom familjen Peled då Miko Peleds systerdotter Smadar, 13 år gammal, dödades av en självmordsbombare i Jerusalem. Smadars mamma, Nurit Peled Elhannan, chockade de flesta när hon på ett mycket tydligt sätt beskyllde den israeliska regeringen och deras politik för det som inträffade. Hon sade bland annat: de offrar våra barn för sitt storhetsvansinne, för sitt behov av att kontrollera, förtrycka, dominera. Hon sade också: Det här är frukten av deras (israelernas) missgärningar ... de vill ta död på fredsprocessen och skylla på araberna.

Miko Peled och hela hans familj var sionister och var djupt övertygade om Israels rätt att existera. Efter att hans systerdotter dödades på detta brutala sätt ville han utforska och få en djupare kunskap om konflikten. Vid den här tiden bodde Miko Peled i San Diego i USA och han började delta i så kallade dialoggrupper där israeler och palestinier möttes och berättade om sina erfarenheter. Miko skriver i boken att detta var faktiskt första gången han mötte palestinier och berättar att Israel är djupt segregerat och att israeler och palestinier lever åtskilda och möts i stort sett aldrig. Så när han skulle åka till sitt första dialogmöte var han genuint rädd och hans hustru ännu mer orolig - orolig för att han skulle råka illa ut.

Och detta var uppstarten för Miko Peleds "resa genom Palestina". Den förhärskande berättelsen i Israel och i världen är Israels version. Palestiniernas berättelse om vad som hände 1947 och framåt skiljer sig diametralt och deras berättelser blev ett chockartat uppvaknade för Miko Peled - han ville knappt tro att det fanns en annan sanning än den han hade fått lära sig och den som han växte upp med.

Efter en tids deltagande i dialoggrupper så ville Miko göra mer för att arbeta för fred och förståelse mellan israeler och palestinier. Han ville arbeta mer konkret. Detta ledde till att han tillsammans med en palestinsk vän, som han träffat i dialoggruppen, beslutade sig för att hålla föredrag i olika sammanhang i San Diego-området och berätta om vad de upptäckt.

Miko Peled reste också, tillsammans med sin familj, relativt ofta till Israel för att hälsa på sin övriga familj och Miko passade då på att träffa olika fredsgrupper i Israel och Palestina. Han träffade också flera palestinska fredsaktivister på Västbanken.

Boken är en oerhört stark och intressant berättelse - det är en mix av biografi över familjen Peled och en historie- och faktabok över landet Israel/Palestina.

Miko själv skriver: Min berättelse handlar om en israelisk pojke, en sionist, som insåg att hans sida av historien inte var den enda sidan och som valde att odla hoppet i en situation som de flesta kallar omöjlig.