The Enzo Files, #2

Döden i Gaillac

The Critic
Bok av Peter May
  »Peter May är en av mina nya favoriter.« | Magnus Utvik, Gomorron Sverige, SVT  Gaillac i sydvästra Frankrike. Gil Petty, USA:s mest uppburne vinskribent, hittas upphängd på en vingård, klädd i den ceremoniella dräkt som används inom brödraskapet l Ordre de la Dive Bouteille och med kroppen marinerad i rött vin. För kriminalteknikern Enzo Macleod ligger nyckeln till mysteriet i att lyckas avkoda Pettys legendomsusade recensioner som kunde lyfta en vingårds rykte till skyarna, eller fullkomligt krossa det. Enzo upptäcker snart att det bakom den franska vinodlingens fridfulla fasad lurar en miljö full av rivalitet och att någon tycks vara beredd att stoppa honom, även om det kräver ännu ett mord. Döden i Gaillac är andra boken i serien om Enzo McLeod.   PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 4 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. »Han har en oerhört stark förmåga att skriva fängslande.« | Johannas Deckarhörna »Enzo Macleod är en underbar karaktär.« | Mystery Books Review
En sedan länge försvunnen vinskribent hittas död och Enzo MacCleod bestämmer sig för att lösa fallet som de franska gendermerna gått bet på. Man guidas genom vinodlingar med mordförsök och trånande kvinnor, för ingen kan motstå en skotte med kilt. Inte jag heller!
Det här är bok nummer två i serien om kriminalteknikern Enzo Macleod som tack vare att han förlorade ett vad en gång i tiden har lovat att åta sig att försöka lösa en del av de cold cases som finns i Frankrike. Den här gången löser han mordet på Gil Petty, USA:s främsta vinskribent vars nyhetsbrev kan få en vinproducent antingen hyllad som en av de främsta eller sågad vid fotknölarna. Nu har Petty hittats död, över ett år efter det att han försvann spårlöst. Kroppen hittades upphängd ute på en vinodling, marinerad i rött vin och klädd i en mycket speciell dräkt. Jag gillar Enzo och hans lite speciella sätt att ta sig an de fall han löser. Han varvar sitt skarpa intellekt med sin otålighet över fransk byråkrati och har dessutom ett rätt så komplicerat privatliv. Peter May är en strålande författare som fångar läsaren från första stund och man vill att den här serien med Enzo aldrig ska ta slut.