Mumintrollen

Småtrollen och den stora översvämningen

The Moomins and the Great Flood
Bok av Tove Jansson
Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen efter att han gett sig av för att hitta ett hus där Muminfamiljen kan bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet ger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en dramatisk översvämning sker. Tove Jansson skrev inte politiska böcker, men i den här boken finns många referenser till krig och flyktingskap, naturkatastrofer och splittrade familjer - teman som gör att berättelsen, som utkom strax efter krigsslutet 1945, känns mer relevant än någonsin. Småtrollen och den stora översvämingen handlar om hur Muminfamiljen hittar till Mumindalen och var allting började.
Mumintrollet och hans mamma letar efter Muminpappan som är försvunnen. Han gav sig av för att hitta en plats där familjen kan bygga bo och tillbringa vintern, men har vid sommarens slut ännu inte kommit tillbaka. Under färden möter de den ängslige Sniff som slår följe med dem, och tillsammans stöter de på en mängd olika farligheter.

De bästa barnböckerna är, i min mening, de som kan uppskattas av både barn och vuxna. Detta är en på pricken sådan bok. Fastän jag är tjugo år och boken riktar sig till en yngre publik blir jag trollbunden av det träffsäkra språket, den spännande och fantasifulla handlingen och de igenkännliga karaktärerna. För att inte glömma de underbara illustrationerna, som ger boken ytterligare en dimension. Jag har egentligen ingen kritik alls, utan jag bara dras med från början till slut.

Småtrollen och den stora översvämningen är första boken om Mumintrollen, och en närmast perfekt inledning på en lång och sagolik berättelse om Muminvärlden och dess karaktärer.