Middlesex

Bok av Jeffrey Eugenides
»Vilka förväntningar du än har på Middlesex så lär du häpna. Det här är den sortens roman du sträckläser, och läser om direkt.« | Jonathan Safran Foer Callie, eller Cal, föddes två gånger först som flicka 1960, sedan som pojke 1974. Med den gåtfulla redogörelsen börjar Middlesex. Calliope Stephanides inser varför hon inte är som andra när en tre generationer gammal familjehemlighet avslöjas. 1922 tvingades den grekiska familjen fly från sin hemby i Anatolien, i samband med grek-turkiska kriget. När Calliopes farmor och farfar anlände till USA liknade de vilket älskande par som helst ? ingen fick veta att de i själva verket var syskon. Först många år senare uppdagas hemligheten genom barnbarnet Callie, eller Cal - en av de mest hänförande berättarrösterna i engelskspråkig litteratur på senare år. Middlesex [2002], Jeffrey Eugenides Pulitzerpris-vinnande andra bok har kallats 2000-talets stora amerikanska roman. En berättelse om öde, om vårt genetiska arv och om möjligheten till revolt. Här i svensk översättning av Hans-Jacob Nilsson. JEFFREY EUGENIDES är en amerikansk författare, född i Detroit 1960, med grekisk far och irländsk-engelsk mor. The Virgin Suicides gick som följetong i The Paris Review innan den gavs ut i bokform 1993 och blev en av nittiotalets mest omtalade debutromaner. Efterföljande Middlesex [2002] belönades 2003 med Pulitzerpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser. »En förunderligt rik, mångbottnad roman. Dess enorma succé är helt och fullt förtjänad.« | Salman Rushdie »Stor, uppkäftig - lysande roman.« | The Boston Globe »Mest av allt är denna bok en kolossal akt av undran, fantasi - och kärlek.« | The New York Times Book Review
Ett fantastiskt exempel på historieberättande!! En bok som fullständigt suger in en! Otrolig familjeskröna som spänner över generationer. Tappade dock lite den sista tredjedelen då det kändes som att författaren försökte trycka in alltför många olika vändningar innan slutet. Blev också tydligt hur mycket som har hänt inom könsidentitetsdiskussionen de senaste 20 åren.
Pågrund av en märklig släkthistoria finns callie som intersex. Man får följa släktens flykt från mindre Asien till usa och hur det påverkar familjens utveckling. Jag ger den en 4a eftersom den är intressant rakt igenom trots antalet sidor som inledningsvis kändes lite avskräckande.
En väldigt speciell bok om Callie som föds som intersex pga en ganska märklig släkthistoria. Boken följer hennes farföräldrars flykt från Turkiet till USA , Callies pappas liv och till slut Callie när hon upptäcker att hon är född unik. Boken är välskriven men vissa partier är betydligt bättre än andra, farföräldrarnas berättelse är enligt mig den mest spännande att läsa. När jag kom till Callies liv runt sidan 400 kände jag mig något mätt på boken, men slutet knöt ändå ihop sig på ett fantastiskt sätt så jag är glad att jag fortsatte läsa. Rekommenderar boken till människor som gillar släkthistorier likt andarnas hus av Isabel Allende!