Sagoberättaren

The Storyteller
Bok av Antonia Michaelis
Anna går sista året på gymnasiet när hon blir kär i Abel, en outsider och droghandlare på skolan. Han berättar sagor för sin lillasyster och Anna fascineras och skräms. Men vem är Abel? Och vem är det som är ute efter hans lillasyster? En spännande roman med inslag av fantasi och kärlek.
Det här är en spännande ungdomsroman som är lite svår att definiera. Fantasi och verklighet vävs samman, världar möts, det är kärlek, men det är också mord och inslag av spänning och av socialrealism. Det är med andra ord varken en renodlad spänningsroman, kärleksroman eller något annat, vilket gör den aningen spretig, men mest intressant.

Porträttet av den unga Anna, bokens huvudkaraktär, är fint och man förstår precis vem hon är och var hon kommer ifrån. Uppvuxen i en skyddad värld, i ett fint hus och med en familj som månar om henne, är kontrasten stor när hon möter Abel och hans lillasyster. Även de skildras med fingertoppskänsla och man ser tydligt vilken trygghet Abel är för lillasystern. Jag gillar även miljöbeskrivningarna och hur spänningen byggs upp genom en anonym iakttagare som man undrar vem det är och om den är god eller ond.