Millennium-serien, #5

Mannen Som Sökte Sin Skugga

The Girl Who Takes an Eye for an Eye
Bok av David Lagercrantz
“Mannen som sökte sin skugga” är den femte boken om Lisbeth Salander. Författaren David Lagercrantz skriver klart Millenniumböckerna efter författaren Stieg Larssons bortgång. Den femte boken handlar om Lisbeth Salanders tid i fängelset där hon försöker undvika bråk med andra fångar samt hennes kamp att ta itu med det förflutna.
Femte boken i Milleniumserien om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist. Lisbeth söker sanningen om myndigheternas övergrepp i hennes barndom och vad som egentligen hände. I fängelset träffar hon en ung kvinna som har blivit utsatt för hedersvåld. Lisbeth ställer sig på hennes sida vilket skapar problem och konflikter.
Lika spännande som de tidigare böckerna i serien.
“Mannen som sökte sin skugga” är den femte boken om Lisbeth Salander. Författaren David Lagercrantz tog över för att skriva klart Millenniumböckerna efter att författaren Stieg Larsson hastigt gick bort och lämnade några av verken ofärdiga. Den femte boken är en mycket spännande och välskriven roman.

Precis som i de tidigare Millenniumböckerna är det framför allt fokus på huvudpersonen Lisbeth Salander. Hon sitter i fängelse för att avtjäna ett straff. Läsaren får följa med henne inne i fängelset Flodberga där hon gör sitt bästa för att undvika bråk med de andra brottslingarna. Lisbeth är inte direkt känd för att vara lättomtyckt och självklart uppstår konflikter med andra fångar, vilket leder till problem. Holger Palmgren besöker henne i fängelset och ger henne information om ett dokument som skildrar de många fel som myndigheterna gjort i hennes barndom. Lisbeth kontaktar Mikael Blomkvist för att göra efterforskningar. På ett mycket spännande sätt kopplas hennes barndom ihop med en finansman vid namn Leo Mannheimer.

Jag gillar verkligen hur författaren lyckas porträttera Lisbeth som en svår och komplex personlighet utan att göra henne mindre omtyckt hos läsaren. Millenniumböckerna har blivit en enorm succé både i Sverige och utomlands. Jag tror att en av de främsta anledningarna till detta är huvudpersonen Lisbeth. Denna svåra och märkliga karaktär är fascinerande eftersom hon inte är en superhjälte i vanlig bemärkelse. Lagercrantz gör ett utmärkt jobb med att beskriva hennes personlighet och även utveckla vissa delar från de tidigare böckerna. Han lyckas på ett självsäkert och spännande sätt bygga vidare på historien som Stieg Larsson skapat. Alla som läst och gillat de tidigare böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist måste läsa denna välskrivna spänningsroman.