Pojken med stjärnorna

Bok av Mirre Sennehed
Philip är 24 år och en kille som gillar kajalpennor och tuperat hår. Han gillar sin stil och vill se ut som medlemmarna i sitt favoritband, Broder Daniel. Efter ett par månader i Los Angeles och en romans kommer Philip till Sverige igen. Han jobbar inom hemtjänsten och gillar att läsa böcker. Men vad hände egentligen den 14 februari, på alla hjärtans dag?.
Denna bok är tillägnad Per 'Pelle" Nordkvist, som mördades 14 februari 2010.

Philip är en kille som sticker ut från mängden. Han sminkar sig, klär sig speciellt, har långt färgat hår och har ofta stjärnor under ögonen. Vardagar jobbar han i hemtjänsten där han är väldigt omtyckt av de äldre. På helgerna umgås han med kompisarna, går på festivaler och festar mycket.

För några månader sedan var han i L.A i USA under två månader. En resa där han även träffade Ashley. De har mycket kontakt, och Philip drömmer om framtiden. På Alla hjärtans dag ska hon äntligen komma och hälsa på honom i Sverige.

Kvällen innan Alla hjärtans dag är de som vanligt ute. Philip som är van att höra glåpord efter sig, bryr sig inte. Han vet att hans stil väcker reaktioner. De brukar sluta när han inte reagerar. Men denna gången ger de sig på honom, och slutar inte förrän han är knivskuren. Den natten kämpar han för sitt liv, samtidigt som Ashley landar i Sverige.

Denna bok är baserad på en verklig historia. Författaren som var nära vän med Pelle, skriver gripande och ärligt hur det är att leva i en subkultur, och hur ett avvikande utseende slutade med ett mord.
Alla har rätt att vara vem man vill, och se ut hur man vill, utan att man ska behöva vara orolig att utsättas för hat och våld. Det är skrämmande och sorgligt att det är så.

Boken har ett viktigt budskap, vilket gör att jag tycker den borde läsas av alla ungdomar.