De ursprungliga

Cecilia Larsson Kostenius
3 utgåvor
Välj utgåva
De ursprungligaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789187523755
De UrsprungligaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788770301503
De ursprungligaSvenska - E-bok
ISBN: 9789175777214
Spännande början på en ny fantasy serie. Unik och spännande som jag har en känsla kommer bli bättre och bättre ju längre in i serien man kommer.

Världen är originell och författaren har uppfunnit en egen mytologi och religion som är väldigt intressant samtidigt som den faktiskt känns ganska trovärdig.
Det märks att denna bok är den första i en serie få det är mycket information som man måste ta upp och det var vid flertal tillfällen jag var tvungen att bläddra tillbaka för att läsa igen för att riktigt förstå, men sen kan det vara för jag läser när jag är lite små trött. Det är dock viktigt information att ta upp, så som vad varje folkslag kallas för då det används flera gånger senare i boken. Det förklaras ändå på ett lätt sätt och det känns inte som man blir kastad information på sig som det lätt kan hända i många fantasy böcker.

Man får följa utifrån fyra olika perspektiv; Odal, Svala, Pål och Regina. I just denna bok får man främst läsa utifrån Odals perspektiv. Kan tänka mig i övriga böcker kanske fokusen ligger hos dom andra då denna bok är grön och känns mer jord, vilket är Odals element, och nästa bok som är röd kan jag tänka mig att fokusen kommer att ligga hos Regina och eldens element.
Karaktärerna är lätta att sära på, de har sina unika karaktärsdrag och känslor. Odal blev snabbt min favorit då han var mer den lugna och som tänkte efter mer, vilket är mer hur jag är som person. Regina var väldigt hetlevrad vilket jag kunde störa mig på samtidigt som det passar henne perfekt. Pål klagade lite för mycket för min smak men jag tror han bara behöver växa till sig lite och Svala verkar vara en snäll person men ändå tuff och alltid står på sig. En riktigt tuff tjej!

Till en början var jag rädd att denna bok skulle bli väldigt klichéartad men den känslan försvann ganska snart. Var orolig att gruppen skulle vara bäst och obesegrade hela tiden men nu kändes det mer verklighetstroget att de måste utvecklas tillsammans för att besegra de onda. Syftet med boken är verkligen att tillsammans är vi starkast.
Är dock lite orolig hur det kommer bli i framtida böcker med att endast de rena elementen ska få överleva. Hoppas på något sätt att karaktärerna ska se att detta inte är fallet. Men vad vet jag? Det kanske är något fuffens med dom..