Drömfakulteten

The Faculty of Dreams
Bok av Sara Stridsberg
Det här är en litterär fantasi om författaren och feministen Valerie Solanas, som blev känd för sitt SCUM-manifest och för att ha försökt mörda Andy Warhol 1968. När vi kommer in i handlingen är det 1980-tal och Solanas hittas död på ett smutsigt hotellrum i San Francisco. Polisrapporten säger att hon troligtvis varit död i flera dygn.
Valerie Solanas, mest känd för SCUM-manifestet och för att ha skjutit Andy Warhol. Valerie har en tanke om att män är underlägsna kvinnor.

Drömfakulteten är den uppdiktade berättelsen som handlar om Valeries liv fram till att hon dör i lunginflammation på ett skitigt motel.
Berättelsen drivs framåt av Valeries dialoger med fiktiva personer som t ex Cosmogirl, Drömpojken och berättaren.

Mentalsjukhus, droger och prostitution. Det är kallt, rått, smutsigt och cyniskt. Allt känns naket och sårbart dolt bakom en skyddande rustning. Bakom de fiktivs dialogerna döljer sig en ensam flicka som längtar efter kärlek.
Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Jag brukar ha svårt för litterära fantasier om verkliga personer, men Stridsberg lyckas skapa en fantastisk väv av delberättelser och infallsvinklar som tillsammans målar upp ett livsöde som man bara vill veta mer om. Dessutom är romanen ett fantastiskt samtidshistoriskt dokument över 1900-talets andra hälft med allt ifrån kommunistskräck till frigörelse. Bokens styrka är dock karaktärsbeskrivningarna som stannar kvar i ens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.