Barn-serien, #3

Vita bergens barn

Bok av Per Anders Fogelström
Vita bergens barn berättar om människor vi mött i Vävarnas barn och Krigens barn och om deras efterkommande, under Karl Johans och Oscar I:s tid. Det är nästan bortglömda år i Sveriges histroria. Stockholm var en efterbliven stad med 70.000 invånare, som tävlade med Konstantinopel om att vara Europas vackraste och smutsigaste stad. Men dramatiska händelser saknas inte i det stillastående. Kolerans härjningar är våldsamma, häftiga bränder hotar att lägga halva staden i aska. Och revolutionsrörelserna ute i Europa når också dit och framkallar upprorsungar som ställer huvudstaden på ända och kommer de besuttna att frukta för liv och egendom. Men framför allt är det människorna och deras anspråkslösa vardag som Per Anders Fogelström så överlägset fångar i sin berättelse. De mycket fattiagas liv på östra Söder, kring Vita bergen och Hammarby sjö står friskt och levande för oss och engagerar oss genom sin värme och humor i allt det myckna som händer Fogelströms människor. På slutet träffar vi också personer från Mina drömmars stad. På så vis knyts de båda stora romanserierna ihop till en svit med oöverträffad läsning om Stockholm genom 200 år.
När min mamma flyttade från villa i tre våningar till lägenhet med tre rum 2010 följde långt ifrån alla böcker med. Min pappa var, precis som jag, en riktig bokmal. Allt kunde inte rymmas i mammas nya hem. Men jag är glad att hon tog med sig Per Anders Fogelströms böcker. Vita bergens barn är den tredje och sista delen i Barn-serien.

Som i de övriga böckerna i serien utspelar sig Vita bergens barn i Stockholm. Författaren skildrar människorna på Söders öden under åren 1821 – 1860. Genom såväl fiktiva som verkliga människors liv får läsaren sig till livs en stor portion Stockholmshistoria, men även svensk dito. Tiden i boken är politiskt orolig, påverkad av fattigdom och svåra epidemier inom landet och samtidigt händelser ute i Europa. Människor börjar kräva större rättigheter, till exempel att slippa agas av sina herrar. Mot slutet av boken får läsaren knyta bekantskap med personer från Stad-serien. De båda serierna knyts ihop och Barn-serien är alltså en prequel även om den skrevs efter Stad-serien.

Återigen har författaren hittat så mycket spännande i Stockholms och Sveriges historia. Den här gången handlar det främst om människorna, inte krigen som i del två i Barn-serien. Det är jag glad för. Per Anders Fogelström beskriver såväl Stockholm som karaktärer väldigt realistiskt. Han måste ha lagt ner ett enormt arbete på att gräva i historien – då utan internet.

Mitt omdöme blir det högsta och min rekommendation är LÄS!