Den amerikanska flickan

The American Girl
Bok av Monika Fagerholm
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2005!Av författaren till Underbara kvinnor vid vatten! Hösten 1969 i Trakten. Livet rämnar. Den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad och hennes vän Björn har hängt sig. Från denna händelse strålar berättelserna i romanen ut, bakåt och framåt i tiden - till och från olika platser, med Trakten som knutpunkt. Historien om Den amerikanska flickan går som en ibland skimrande vacker, ibland dov och mörk tråd genom tiden - det vävs rykten om den, viskas, fantiseras... Och när Sandra och Doris från Trakten några år senare börjar nosa på historien och ger sig in på att rekonstruera den slutar det med en ny tragedi. Den amerikanska flickan är en roman om ung bråd död, svek och bedrägerier, om kärlek och brustna förhoppningar, och om musik. Den är också en berättelse om tid och plats från 1950-tal till framtiden och om arkitektur och längtan; längtan som arkitektur.
Det här är den första av två fristående romaner. Det är i slutet av 1960-talet i Trakten, någonstans i nordöst. Den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad i träsket. Strax efteråt hittas Björn hängd. Flera år senare leker Sandra och Doris en massa olika lekar och en av dem kallas ”den amerikanska flickan”. De blir nyfikna och försöker få fram detaljer om vad som verkligen hänt den där gången när både Eddie och Björn dött. Det slutar i en ny tragedi.

Det här är en omtumlande bok på många sätt. Det är så mycket som händer (eller händer det bara i tankar och inte i verkligheten), så mycket känslor i rörelse och så musiken.

Boken berör mig på ett sätt som gör att jag behöver ”vila” innan jag läser den andra romanen. Om jag läser den. Jag behöver den inte. Just nu i alla fall. Jag är uppfylld av den här.

Det är inte helt enkel läsning alla gånger, men det är fantastisk läsning även om jag kan se att boken inte passar alla. För egen del är det i alla fal perfekt