Barn-serien, #1

Vävarnas barn

Bok av Per Anders Fogelström
Hur såg livet ut på Barnängens klädesfabrik under mitten av 1700-talet? Här bor och arbetar vävarna tillsammans med sina barn i fabrikerna på Söder. Vardagen är tuff och livet kantas av hårt arbete, men mitt i mörkret finns drömmar om en bättre framtid och vid horisonten skymtar ett svagt ljus.
I min mammas bokhyllor hittade jag en del böcker av Per Anders Fogelström, bland annat Stad-serien. Den läste jag med stor behållning. Förra sommaren fick jag låna Kamrater-serien – minus den sista delen! – av en kollega. Men så fanns efter mamma också den tredje delen i Barn-serien, Vita bergens barn. Självklart ville jag läsa de två första delarna. I början av juni fyndade del ett, Vävarnas barn, inbunden och i gott skick second hand.

Precis som i de övriga böckerna skildras Stockholm i Vävarnas barn. Nu är vi nere på 1700-talet och böckerna i Barn-serien sägs vara ”prequels” till Stad-serien. I den här boken skildras klädesarbetarnas liv. Såväl vuxna som barn lever så hårda liv att det understundom är svårt för mig att läsa om boken. De är de lägsta i samhället, de har inte ens rätt till sina kroppar. Och när som helst kan de dömas till tukthus, fängelse eller tvångsarbete, allt efter överklassens godtycklighet. I den här boken skildras den uppdiktade karaktären Johannes Krohn och hans familj, men här figurerar även personer som har levat.

Per Anders Fogelström har inte bara skrivit en gripande och mycket läsvärd bok. Han har, som vanligt, levandegjort en bit av Stockholms historia. Och framför allt: lyft fram människor som annars skulle ha glömts bort.

Mitt omdöme blir det högsta.