Som pesten

Bok av Hanne-Vibeke Holst
Karoline flyttar med hela sin familj till Genève. Här arbetar hon för WHO med pandemibekämpning. Arbetet går inte som väntat utan hon möter motstånd inom den politiska organisationen och på hemmaplan blir hennes man allt mer rastlös. Plötsligt börjar det också komma tecken på en influensaliknande pandemi. Kombinationen av politiska intriger och Karolines utmaningar i privatlivet bildar tillsammans den perfekta cocktailen för en bok som inte går att släppa.
Läste denna hösten 2019 alltså innan man kunde stava till Covid.
Hade den med till vistelse i Rom och lämnade den där eftersom jag trodde mig komma åter 2020.
Den var tung att ta på flyget.
Boken skildrar väldigt tydligt vad som hänt oss nu. Se Babelintervjun med Hanne Vibeke Holst om hur hon skaffade fakta från WHO. För gränsen mellan hennes fiktion och vår verklighet nu är tunn. ( intervjun finns på SVT play)
Jag köpte boken igen i Sverige för att nu läsa om den och har rekommenderat den till alla som inte orkar läsa Camus bok.
Pandemin skildras både ur individ perspektiv och hur samhället reagerar.
Fängslande välskrivet.
Man kan tro att den är skriven efter pandemiåret 2020 eller så har författaren en förmåga att förutse händelseförloppet under året. Som pesten är en fantastisk bok som följer vågorna i en global pandemi i nutid och fångar länder och människors oförmåga att förstå och ta in det ofattbara innan det är för sent. Läs, njut, förfäras och förundras!
Det tog mig oerhört lång tid att komma igenom den här tegelstenen. Inte för att den var dålig utan för att historien krävde sin tid och kanske för att det var mörkaste december och handlade om en pandemi. Som den vi befinner oss i.

Stundtals tycker jag att historien var något träig, då det kändes lite byråkratigt med allt prat om WHO och andra organisationer. Historien om läkaren Karoline Branner och hennes man är desto mer spännande att följa. han hemliga agenda är boken störta behållning, tycker jag. Det är intressant att få följa hur Karoline, trots flertalet motgångar, envist fortsätter att hålla fast vid sina åsikter.

Fint att det i denna bok, trots att många dör i den fiktiva pandemin, ändå kan finnas ett ljust slut.
Som pesten är en bok som utspelar sig under en pandemi. Boken är otroligt relevant även om det inte just coronaepedemin den handlar om.

I boken får vi följa några olika perspektiv, vilket gör att boken inte känns lite lång som den är. Det lämnar även öppet för cliffhangers när kapitlet om en person tar slut mitt i en spännande händelse.

Under bokens gång märker man också att de som ska ansvara och verkligen värna om alla människors hälsa och liv kanske inte alltid prioriterat det högst. Pengar är ett farligt vapen, och kanske också ibland värt mer än liv?

Samtidigt speglar det ett liv mitt i maktspelet och hur man ska lyckas leva ett privatliv ändå. En mycket intressant och spännande bok, samtidigt som man lär sig något. En viktig bok som alla borde läsa! Rekommenderas starkt, det enda som drar ned betyget är att den vid något tillfälle var lite långdragen och inte hände så mycket just där, annars jättebra!
Det här är berättelsen om en pandemi i modern tid. Den handlar inte om Corona, utan är skriven innan den. Vi får följa en ung dansk läkare som får jobb hos WHO. Vi får följa hennes kamp för att få världen att agera och även följa kampen inom WHO där alla representanter för olika länder vill sätta just sitt land främst. Vi får också hänga med i maktspelet inom den medicinska forskningen där pengarna går långt före viljan att rädda så många människoliv som möjligt i världens alla delar. Boken är fängslande och lätt att läsa och känns inte alls så lång som den är.
Jag fick den här boken som en överraskning från förlaget, innan den verklighet som vi lever i hade drabbats av coronaviruset. Men boken hade kunnat vara skriven nu, inspirerad av det vi alla tvingas gå igenom. Likheterna mellan pandemin i boken och coronapandemin är påtagliga. Det var det som fick mig att ta fram den här tegelstenstjocka boken på 846 sidor. Jag ville läsa mer om det vi befinner oss i just nu och som är så svårt att få grepp om, att ta in. Kanske finna svar. Kanske bli lugnad.

Ni som försöker undvika dystopier och allt som påminner er om coronakrisen behöver inte undvika den här romanen av de anledningarna. Visst handlar det om en pandemi, men det blir ändå inte tungt och jobbigt att läsa. Jag skall inte säga att det är tvärtom, men jag blev stärkt av att läsa den och hade gärna stannat ännu längre tillsammans med personerna i boken. Jag upplever boken som en relations-/spänningsroman där spänningen inte ligger i om man skall få stopp på virusutbrottet, utan i maktspelet hos bland andra världshälsoorganisationen (WHO) och läkemedelstillverkarna, och även hos privata aktörer och i relationer. Alla har något att vinna och att förlora och många är beredda att gå långt för att skydda sina intressen.

Bokens huvudperson är läkaren Karoline Branner, som flyttat med sin man och son till Genève, där hon fått arbete på WHO. Karoline drivs av sina ideal och sin strävan efter en bättre och rättvisare värld, och också av en tragisk händelse i sin barndom. Men hon har inte varit många dagar på sin nya arbetsplats innan hon blir varse hur maktspel, internationell storpolitik och hierarkier försvårar det viktiga arbetet. Inte heller familjelivet är enkelt. Karolines man Jasper är charmig och snygg, men strulig och ganska oduglig. Inte den klippa som Karoline skulle behöva att luta sig mot när pressen ökar och svåra beslut måste fattas. Vi får följa flera av de personer som på olika sätt har anknytning till Karoline; föräldrar och vänner, gamla och nya kollegor, bekanta. Ibland brukar vissa karaktärer intressera mindre än de andra, men i den här boken är jag nyfiken på hur det skall gå för dem allihop.

Hanne-Vibeke Holst är väldigt påläst och utan att jag egentligen tänker på det under tiden jag läser får jag många tankeställare om hur arbetet bedrivs hos WHO och hur det intrigeras och bedrivs lobbyverksamhet i maktens korridorer, hur kartellbildningar mellan läkemedelstillverkare kan försena tillverkning av läkemedel för att öka vinsten, hur de vita i världen har företräde till livsnödvändigt vaccin framför den afrikanska befolkningen och framför människor som lever i flyktingläger. Att pengar styr, och att man egentligen inte vet var man har sina närmaste.

Om jag inte hade haft egen erfarenhet av en värld drabbad av pandemi hade jag antagligen varit mest intresserad av att läsa det som rör relationerna, och skummat förbi en del av det som gäller det politiska spelet och arbetet med att stoppa influensautbrottet. Jag hade nog tyckt att politiken och de hälsotekniska delarna låg för långt från min verklighet. Så var det inte nu. Det som rör relationerna är spännande, men det som gäller pandemin är väldigt intressant och Hanne-Vibeke Holst kan verkligen skildra de politiska beslutsprocesserna så att det blir nagelbitande spännande! Som pesten är helt enkelt en drygt 800 sidor lång bladvändare som höll mig i sitt grepp från början till slut, och jag hade inte haft något emot om den varit ännu längre.

Bloggen Just nu just här/Annette
Den då största läsupplevelse jag haft. Med en oerhörd känsla av att skapa spänning och cliff-hangers genom hela boken är den svår att lägga undan. Trots sin tegelstenstunga känsla i händerna är den snabbläst och dessutom lättläst. Politiskt maktspel, kärlek, intriger, epidemiologi och något ur en spänningsroman/deckare väntar den som läser ’Som pesten’. En av de få böcker jag läst som jag känner att jag kommer att läsa om, och inte bara en gång.
Hanne Vibeke Holst är en av mina favoritförfattare. Som pesten har jag inte känt för att läsa förrän covid-19 slog till. Läkaren Karoline har fått ett prestigefullt arbete på WHO i Genève. Hon flyttar dit med familjen. Hennes man som aldrig har skrivit förut har börjat kalla sig författare och ska skriva en bok samtidigt som han tar hand om sonen Hugo. En pandemi slår till och just Danmark, Karolines hemland, är ett av de första länderna som drabbas. WHO måste ta politiska hänsyn när de agerar och det blir rävspel på hög nivå. Samtidigt har läkemedelsindustrin stor makt när ett vaccin ska tas fram. Karoline blir mer och mer frustrerad över situationen och att WHO inte kan agera på det sätt hon önskar. En man ur hennes förflutna har också flyttat till Genève för att arbeta. Samtidigt ställer hennes icke skrivande författare till make till det. Förutom Karoline och hennes kämpande både på arbetet och hemma får vi lära känna flera personer i hennes närhet och även offren för pandemin. Att läsa boken just nu är förstås speciellt. Jag tycker att romanen är väldigt intressant och spännande att läsa. Holst är väldigt insatt i det hon skriver om. Hon måste ha gjort omfattande resarch. Pocketutgåvan är på över 800 sidor och den läser man fort ut för det är svårt att lägga den ifrån sig.
Boken köpte jag redan när den kom ut men den har sett svår och tung ut så den har blivit liggande till nu. Men den är både lättläst och spännande.
Läkaren Karolina flyttar med sin familj till Genève för arbete med pandemibekämpning inom WHO. Hon motarbetas i organisationen där alla har sin egna intressen att bevaka. Under tiden sitter maken hemma och försöker skriva på en bok, vilket går trögt då han söker sig både till andra kvinnor och kriminella.
När ryktet om influensapandemie skruvas handlingen upp och liknar mycket dagens situation med rykten, falska nyheter och olika aktörers moraliska beslut.
Det är spännande att läsa boken och samtidigt följa aktuell info om Coronaepidemin. Inte minst om diskussionen om vad krisen gör med ett samhälle och med människors moral. Författaren verkar otroligt kunnig i ämnet och det är spännande att jämföra fiktionen med verkligheten/ hitintills.
Men det finns också plats för kärlek och passion så; Läs den!