Till Daniel

Tung tids tale
Bok av Olaug Nilssen
Den lille pojken Daniel förlorar gradvis sitt språk och hans personlighet förändras. För Daniels mamma blir livet en kamp, först för att förstå vad som händer med honom, sen för att kunna ge honom det stöd han behöver. Familjen prövas allt hårdare och processen de går igenom för att få rätt hjälp blir lång och svår. Till Daniel är en drabbande roman om att vara förälder till ett barn med autism, om kärleken och om kampen för att barnet ska bli sett för den han är och få det stöd som han och familjen behöver. Mammor ska aldrig ge upp, sägs det, men vad är att acceptera sin situation och vad är att ge upp? Vinnare av det norska Bragepriset 2017.
“Till Daniel” av Olaug Nilssen (Albert Bonniers förlag, 2019) är en självbiografisk bok som handlar om författaren och hennes äldsta son Daniel. Nilssen börjar successivt märka av förändringar hos Daniel. Han som kunde förbrylla sin omgivning med sitt ordförråd, har nu svårt att hitta orden. Pojken som en gång kunde charma alla med hans utstrålning, ställer nu till med stora bråk och familjen är i behov av mer avlastning. Det visar sig att sonen har regressiv autism, vilket innebär att utvecklingen långsamt försämras och går tillbaka. Mamman gör allt vad hon kan för att Daniel ska få lov till att vara Daniel och han och familjen ska få bästa möjliga stöd.

Bland de finaste kärleksförklaringarna jag någonsin läst. Det är en stor roman i litet format som lämnar ingen oberörd. På ynka 160 sidor berättar Nilssen så mycket, mycket mer än de flesta lyckas förmedla på ytterligare hundra sidor. Författarens språk är melodiskt och stillsamt nästintill poetiskt, men det finns en skarpsynt blick och en oerhörd styrka i varje litet ord. Nilssen är en fantastisk berättare som med en rå ärlighet, bubblande frustration och känslofylld kärlek ger oss insyn i en verklighet utan försköningar eller motsägelser. En verklighet som är kantad av ovisshet, strider med myndigheter och förtvivlan, men framförallt om den ändlösa moderskärleken som går bortom diagnoser och etiketter.