Knutby

Bok av Jonas Bonnier
Ingen kan ha missat vad som skedde i Knutby och som uppdagades år 2004. De här boken berättar om händelserna ur ett annat perspektiv, om församlingen som blev en sekt och om hur en mördare formades. Boken är inspirerad från de verkliga händelserna som ägde rum och som är ett av de mest fascinerade kriminalfallen i Sverige.
En berättelse om en sann historia om den kristna sekten i Knutby. Intressant att få en inblick av vad som hände i Knutby samt hur livet kunde se ut för dem som bodde där. Mycket intressant läsning samtidigt som man blir lite fascinerad över hur ett sådanat samhälle kan byggas upp och befolkningen accepterar det.

Tyvärr vet man inte om författaren tagit dig friheten att addera/förstora upp en del saker då medlemmarna i sekten inte går under sina riktiga namn.
Det här är en skönlitterär berättelse om församlingen i Knutby, som spårade ur och blev massmedial historia 2004 och som fortfarande pågår. Boken följer den faktiska tidslinjen och händelserna som utspelades då rätt väl.

I början är det nya pastorns fru som berättar om hur hon blev välkomnad, ifrågasatt och sedan utstött och isolerad. Det är obehaglig berättelse som tyvärr är sann.
Jag har läst en lättläst version och det blir lite mycket sexdriv och manipulation. Men det är kanske lika i den vanliga boken.
Jonas Bonniers bok Knutby är en roman baserad på verkliga händelser i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, med kulmen 2004. Här skriver författaren om hur det kan ha varit före, under och efter mordet/morden.

Familjen Forsman flyttar till Knutby sommaren 1997 för att börja ett nytt liv i Filadelfiaförsamlingen. Församligen leds av Eva Skoog. Under sju år, fram till gripandet av Anna Andersson, får läsaren följa hur församlingens pastorer interagerar med varandra och med andra, inte minst sexuellt. Här hittar vi kanske svaret på hur Anna Andersson kunde mörda en kvinna och nästan ha ihjäl en man.

Jag roar mig tidigt med att gissa vilka verkliga personer som är förebilder för den här romanens persongalleri. Att Sindre Forsman är Helge Fossmo, Eva Skoog är Åsa Waldau (tyska Wald = skog) och Anna Andersson Sara Svensson (Barnflickan med bebisröst) är ganska givet. Men hur mycket annat som är givet eller sant går inte att säga. Givetvis kan författaren omöjligt känna till dialoger etc. Får jag gissa, skulle jag emellertid säga att den här romanen ligger mycket nära sanningen. Författaren pekar inte finger men visar hur saker och ting kan ha gått till.

Boken är lättläst och eftersom jag har sett mycket av de verkliga personerna i lokalmedia, framför allt, känns Jonas Bonniers karaktärer kusligt porträttlika.

Mitt omdöme blir det högsta.
En inblick i den sektliknande församlingen i Knutby. En beskrivning om vad som hände under åren innan, med Kristi brud, pastorn som senare dömdes och några av de övriga i församlingen och den rad av händelser som ledde till morden. Skriven med ett språk som flyter på. En bok som är svår att lägga ifrån sig och som hänger kvar även efter att man har läst färdigt den. Det är lite störande att berättelsen innehåller andra namn än verkligheten, men det har väl även gett författaren möjlighet att sväva ut en del från de verkliga händelserna och fylla ut med sin egen version för att få ihop berättelsen.
Denna bok var bra men otroligt obehaglig speciellt eftersom boken är verklighetsbaserad. Genom boken får man följa ett visst antal personer som är med i församlingen Knutby Filadelfia.
Det som hände i Knutby är ett fascinerade kriminalfall som har engagerat stora delar av Sverige. Det är många som har ställt sig frågan hur detta varit möjligt i Sverige och dessutom i modern tid. Jag har själv följt olika dokumentärer om fallet och det var med stor nyfikenhet som jag tog mig an denna bok av Jonas Bonnier.

Boken Knutby är en verklighetsbaserad skönlitteratur vilket innebär att många delar är direkt hämtade och inspirerade från det verkliga fallet. Andra delar är påhittade eller formade för att passa bokens berättelse bättre.
Så läser man denna bok för att få mer fakta om händelsen i Knutby kommer man att bli besviken. Däremot så väcks nya tankegångar om fallet i Knutby, om församlingen som blev en sekt, om hur en mördare formades.

Boken får betyg 4 av 5 då innehållet är spännande och svår att slita sig ifrån. För att nå högsta betyg hade jag önskat mer psykologiska vinklar av berättelsen, hur man kan tillåtas manipuleras så gravt och hur man kan manipulera en hel församling. Ett plus dock för att det är ett lätt språk som används i boken.
I den här boken får läsaren i romanform ta del av händelseutvecklingen i det s.k. Knutbydramat. Det här är historien om en Filadelfiaförsamling som ansåg sig ha Kristi brud mitt ibland sig. Jonas Bonnier själv menar att Knutbydramat framför allt handlar om sex, makt och ond bråd död. Men det är också en berättelse om religiös fanatism av den värsta sorten och hedersförtryck i kristendomens namn.

Bakgrunden till Knutbydramat
Vintern 2004 hittades en kvinna död i Gränsta som ligger en bit utanför Knutby. Kvinnan skulle visa sig vara hustru till pastorn i Knutbys Filadelfiaförsamling. Samtidigt hittades en annan av församlingens medlemmar skottskadad. Pastorn, Helge Fossmo, fälldes så småningom för att ha påverkat barnflickan Sara Svensson att utföra båda brotten. Hustrun till den skottskadade församlingsmedlemmen erkände snart att hon haft ett förhållande med pastorn, något som barnflickan också skulle visa sig ha haft. I media fokuserade man dock mest på församlingens andra pastor, Åsa Waldau, som var syster till den mördade Alexandra Fossmo och nära kollega med Helge Fossmo. Många vittnen klev fram och berättade att Waldau kallades Kristi brud av sin församling. Det gick också rykten om att Fossmo även mördat sin första hustru, vilket aldrig gick att bevisa.

En djupare bild
Knutby är en bok som passar alla som vill ha en mer ingående bild av händelseförloppet. Romanen kommer kännas lika intressant för den som satt klistrad framför kvällsnyheterna när det begav sig som för den yngre läsaren som knappt hört talas om Knutbydramat. Boken är full av häpnadsväckande detaljer, och dessutom gör författaren det lätt för läsaren att sätta sig in i hur de olika människorna kan ha tänkt. Namnen på personerna är ändrade, vilket gör det hela lite rörigt för den läsare som redan är insatt i fallet. Men efter några timmars läsning vänjer man sig vid de nya namnen och rycks med i handlingen. Det som gör boken extra intressant är att Bonnier börjar sin berättelse långt innan själva mordet. Vi får följa pastorns första fru, i boken kallad Kristina, som anländer med sin make till det lilla samhället och tvingas ta del av församlingens minst sagt udda tolkningar av Bibeln. När Kristina dör hamnar bokens fokus på de båda pastorerna och barnflickan. Bonnier lyckas beskriva dessa komplicerade människor på ett levande och färgstarkt sätt. Han målar också upp en bild av en församling som kanske hade blivit som vilken församling som helst, om det inte varit för ett fåtal personer med förmågan att påverka allt och alla.

Sammanfattning
Oavsett om man väljer att läsa Knutby som en vanlig thriller eller om man föredrar att se den som en varning för religiös fanatism, så är det en intressant bok som verkligen griper tag i läsaren. Det finns stunder då man önskar att Bonnier grävt ännu djupare i karaktärernas psyken, men å andra sidan är det spännande att han lämnar en del åt läsarens fantasi. Boken visar dessutom att hedersförtryck och religiös manipulation kan förekomma inom alla religioner och i alla samhällen.