Pappa Pralin

Bok av Anna Jörgensdotter
"... är det här något så ovanligt som en intensivt levande kärleksroman."Annelie Jordahl, Expressen "som ett slag i magen"Aftonbladet Det här är berättelsen om Andrea, under åren mellan tjugo och tjugofem. Åren då hon är på sjukhus, då hon gifter sig, och då den stora kärleken går snett. Andrea som har en centrifug i magen, och fjärilar, och choklad, piller, sorg, en massa rädsla, och Casper. Och längtan. Hur hänger allt i hennes röriga liv ihop, undrar hon. Hänger det ihop? Kanske finns alltid chansen att börja om. "Är det här scen ett? Är det här allting börjar?" - är en fras som återkommer i berättelsen.Anna Jörgensdotters debutroman från 2002 är på många sätt tidstypisk i sin skildring av en trasig och förvirrad ung människa som växer upp under 70- och 80-talet; med ingredienser som utanförskap, mobbning och otrygghet och längre fram ätstörningar, psykvård, missbruk. Det som gör den unik är det sällsynt levande och roliga sätt den är berättad på; här går ont och kul och varmt och mörkt hand i hand. Anna Jörgensdotters kombination av auktoritet och rörlighet i språk och berättargrepp inger samma känsla av tonträff och frihet som Monika Fagerholms "Underbara kvinnor vid vatten" gjorde när den kom. Hon vrider och vänder på berättelsen, leker med språket och drar med stort allvar in oss i Andreas värld.Pappa Pralin är en vildvuxen och intensiv berättelse som många unga människor kan känna igen sig i. "Ett fullkomligt formuleringsjubel."Sanna Wikström, Gefle Dagblad "En roman som fångar in mig så att jag inte kan sluta läsa, måste få veta hur det går, måste få följa Andrea till det bittra slutet - eller kanske till en ny början? En så fullödig bok där varje ord, varje mening, varje tanke känns viktig, unik och ändå så bekant och allmängiltig. En stor begåvning har sett dagens ljus och jag längtar redan till nästa roman..."Paula Karlstam, Upsala Nya Tidning "Med djup och stor insikt om vad det är att vara flicka, ung kvinna och med modet att beskriva detta in i sina mest hudlösa glipor"Agneta Rosendal, Nerikes Allehanda "'Pappa Pralin' skiljer sig ur mängden med sin förening av djupt allvar och stilistisk lekfullhet, humoristisk distans och hudlös närvaro, naivistisk spontanitet och ironisk skärpa. Främst är det en intensiv kärleksberättelse ur en trasig människas perspektiv och en allmängiltig skildring av en ung kvinnas sökande efter sin identitet"Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad "Anna Jörgensdotter har en fantastisk talang. Det upphetsande, nästan tonårigt flämtande dagboksspråket har i hennes händer mognat till ironier och blixtsnabba, lätt nojiga perspektivkast."Martin Aagård, Östgöta Correspondenten
4 utgåvor
Välj utgåva
Pappa PralinSvenska - E-bok
ISBN: 9789100133306
Pappa PralinSvenska - Pocket
ISBN: 9789101002298
Pappa Pralin : romanSvenska - Pocket
ISBN: 9789100576103
Pappa Pralin : romanSvenska - Pocket
ISBN: 9789100580964
Andreas uppväxt är präglad av mobbing i skolan och en pappa som lämnar familjen då och då för en älskarinna i Italien.

Här möter vi henne på en psykiatrisk klinik där hon är för behandling av sina ätstörningar.

Hon träffar patienten och rumsgrannen Casper, som är den vackraste hon någonsin sett. Så småningom gifter de sig och äktenskapet domineras av en destruktiv, men ändå stor, kärlek, brist på tillit och mängder av tabletter och alkohol.

Samtidigt som jag blir otroligt illa berörd av hur Andrea mår vill jag inte sluta läsa för jag vill så gärna att hon ska få bli lycklig, känna kärlek och få ro.

Boken är skriven på ett litet osammanhängande och vilset sätt, även om det inte på något sätt är svårt att hänga med, och jag får för mig att det är så det ser ut i Andreas tankar.