Tyst i klassen!

Bok av Björn Ranelid
Kristina Lilja växer upp med föräldrar och sex bröder i "Pinnakåkarna" i Malmö, ett område med nödbostäder som byggdes på 20-talet. Livet är hårt. Pappan super, slåss och trakasserar - med ödesdigra följder för fler än ett av hans barn. Hektor, som stammar, blir värst ansatt av fadern och Sixten skadas svårt när han bland kamraterna försöker få den respekt han inte får hemma. Men Kristina har ett eget öde och en begynnelse som är en gåta. När hon blir varse hur det ligger till lyckas hon bryta sig loss. Hon gör ett gigantiskt klass-språng och blir så småningom präst. Men utan hennes mamma Karin hade det inte gått. Karin är den som håller ihop familjen, sliter på dubbla jobb, och minns allt som hänt. Tyst i klassen skildrar ett segregerat Sverige genom flera ögonpar. Med berättelsen om Kristinas liv från 40-talet till nutid har Björn Ranelid skapat ännu ett kvinnoporträtt som stannar i läsarens hjärta.
Underbar bok. Björn Ranelid skriver på ett fantastiskt sätt, hans användning av ord har jag inte tidigare möt. Han använder många olika ord och kan konsten med att uttrycka sig med ord och meningarna. Björn Ranelid använder sig av ett rikt ordspråk och ordförråd.
I somliga stycken kan jag genom hans sätt att skriva, komma på mig själv med lite skratt. Just genom hans sätt att framföra berättelsen.
Boken är intressant då du får följa en familj och människor runt om de, över en längre tid. Somliga i familjen lär du känna lite djupare och mer. Att Björn Ranelid sen själv tar in sig i berättelsen,gör den ännu mer intressant. Han beskriver och målar upp en tydlig bild av allt som sker i boken. Även en bra bit historia från Skånes Malmö skildras.